Amed

Christine Av Christine0 Comments3 min read206 visningar

Den lilla fiskebyn Amed på nordöstra Bali är känd för en sak – dykning! Det är vad som lockar merparten besökare och man kan lugnt säga att Amed är epicentrumet på Bali när det gäller både dykning och snorkling. Men det är också en bra plats att besöka om man vill fly turistmassorna i söder, för att få en större dos av det lantliga, eller för att unna sig en avskild och lyxig hotellupplevelse (vilket vi gjorde nu för att fira vår bröllopsdag).

Själva området Amed utgörs faktiskt av en 14 km lång kustremsa och sju stycken charmiga fiskebyar som ligger tätt på rad, omslutna av frodiga berg och stränder färgade av vulkansand. Här är tempot lugnt och atmosfären lantlig och enkel. Stränderna saknar myller av fotavtryck och antalet lokala fiskebåtar är vad som trängs bland sandkornen. En smal huvudväg letar sig vackert fram längs kusten och genom alla byar, och bjuder på flertalet underbara utsiktsplatser över de olika vikarna. Områdets namn är taget från en utav byarna, Amed som är den populäraste av dem, och de övriga heter Jemeluk, Bunutan, Lipah, Selang, Banyuning och Aas. Alla lantliga och charmiga och med ett gemensamt signum; simma, dyk, snorkla och ta det lugnt.

Den coolaste utsiktsplatsen var helt klart restaurangen / beach cluben Sunset Point Amed. Varifrån man såg ut över Amed-bukten, vulkanen Gunug Agung i horisonten, samt fantastiska solnedgångar vid rätt väder. Vi åt dock aldrig där pga att solen lös med sin frånvaro. Men en annan cool restaurang med liknande läge och i billigare anda var Stop Point Warung. Ett mycket charmigt ställe som dessutom hade några sittplatser (på andra sidan vägen) precis ovanför Bintang Beach. Och därifrån var det svårt att inte fascineras av alla båtar, för jag har nog aldrig sett så många båtar på ett och samma ställe.

Under våra dagar i Amed nu så har vi bott på lyxiga The Griya villas & spa, ett fantastiskt boende bestående av privata villor med egen pool. Belägen på bergssidan (syns längst till höger på bilden nedan) ovanför Lipah Beach, den strand som är ljusast av stränderna i Amed och som jag skulle räkna som mest strand också. Med finare och mindre sandkorn till skillnad från många andra stränder med grövre korall-sand-struktur. Snorklingsutrustning fanns att hyra för 50.000Rp (ca 35kr) i princip överallt i hela Amed, på alla restauranger och hotell som låg längs strandkanterna. Och det var dessutom väldigt många, så pass många och så tätt belägna att det ibland kunde vara svårt att ens hitta en ingång ner till stränderna.

Besöker man Amed och inte känner för att stoppa huvudet under ytan så är naturen oerhört vacker längs vägen dit, med berg och fantastiska risfält att blicka ut över. Och bara ca 30 min bort ligger det imponerande Lempuyang Temple (också känt som the Gates of Heaven), samt vackra Tirta Gangga water palace. Båda värda att besöka. Och dom berömda Gili-öarna ligger också ganska nära till hands om man efter tiden i Amed vill unna sig vita stränder och öar helt utan motordrivna fordon.

Amed – Bali – Indonesien

No Comments Yet.