Snorkling vid Amed

Christine Av Christine1 Comment3 min read250 visningar

Det sägs att den bästa snorklingen på Bali finns att hitta vid Amed på öns östligaste spets. Men jag håller inte med. Att vi prickade in en regnig dag gjorde såklart inte själva snorklingsupplevelsen till det bättre. Men vi hyrde ändå en lokal båt och besökte fyra olika ställen under tre timmar. Platserna varierade en hel del men imponerade inte riktigt så mycket som jag hade hoppats. Mängden levande koraller var inte enorm, och det sprudlade inte av fisk på något utav ställena. Men snorklingsutrustning och båt var det väldigt lätt att få tag på i Amed. Man behövde knappt fråga efter det och det kändes som fenor, mask och snorkel hyrdes ut på samtliga restauranger och hotell vid alla strandkanter.

JAPANESE SHIPWRECK
Det är lite oklart hur ett japanskt fartyg hamnade under vattnet i Amed, eller om fartyget överhuvudtaget verkligen är japanskt. Men så kallas i alla fall platsen; Japanese Shipwreck Point. Och men tanken på att vrakets inte ligger långt från stranden och att det ligger på 6-12 meters djup så är det en populär plats bland dykare och fridykare. Vi tyckte det fungerade lika bra för snorkling och denna plats blev min favorit av de ställen vi besökte vid Amed. Både för att vrak alltid är coola, men också för att korallerna kändes som mest levande och mest fisk höll oss sällskap. Dock är jag väldigt tveksamma till om vraket verkligen ligger så djupt som det sägs, det kändes inte så och då var vi där vid högvatten.

LIPAH BEACH
Större mängden av stränderna kring Amed består av svart vulkanisk sand, men Lipah Beach är något ljusare. Vilket gav bättre sikt i vattnet och det var också fint hur sanden övergick till koraller. Först ploppade bara små “öar” av korallklippor upp ur stranden för att sedan breda ut sig och bli ett stort korallrev. Och detta blev Björns favorit, pga korallöarna och sanden. Platsen ska vara bäst att besöka vid högvatten om man går i från stranden (annars kan det vara svårt att ta sig i och ur) och själva korallrevet breder ut sig åt vänster sett om man ha stranden i ryggen.

JEMELUK BAY
Jemeluk Bay är nog den populäraste snorklingsplatsen i Amed, vilket till stor del beror på att det cirka 50 meter utanför stranden (markerad med en boj) ligger ett undervattenstempel, också kallad “underwater post office”. Det sistnämnda namnet har templet fått för att det är litet som ett postkontor. Och det stämmer, för det är inte stor. Det ligger på ca 2-6 meters djup, och koraller och fiskar “driver nu postkontoret” 24/7, ja dom har tagit över byggnaden som sitt nya hem.

KEMBALI POINT
Chansen att få se sköldpaddor kring Amed sägs vara väldigt stor, särkilt utanför Kembali Beach Bugalows. Många påstår också att den här platsen är det ny “secret spot” i Amed, både för att revet ska vara som finast och för den goda chansen att få se sköldpaddor. Det sistnämnda lös dock med sin frånvaro för oss, och revet kan jag inte påstå att det var någon större skillnad på jämför med de andra platserna.

BUNUTAN SELAN BEACH
Om man vill snorkla och se haj så är det Bunutan Selang-stranden man ska bege sig till. Där är det tydligen vanligt att få se “black tip reef sharks”, i alla fall runt soluppgång och lågvatten. Två kriterier som vi inte prickade in, så vi såg (som tur var) ingen hajar. Revhajar utgör sällan något hot mot människor visserligen, men en haj är ju alltid en haj…

Lämna ett svar

1 Comment
  • Anette Ericson
    mars 11, 2023

    Spännande 😊