Resa till Bali – allt du behöver veta

Christine Av Christine2 Comments10 min read782 visningar

INFÖR AVRESA:

 • PASS Måste vara giltigt i minst 6 månader efter utresedatumet från Bali. Provisoriskt pass accepteras inte. Och anser tullen på Bali att passet är för skadat eller slitet nekas man också inträde. 
 • VISUM Vid vistelse kortare än 30 dagar krävs ett VOA (Visa on Arival). Och Indonesien har efter pandemin infört krav på att resenärer från bl.a. Sverige ska ansöka om visum vid ankomst på flygplatsen eller online före avresa (imigrasi.go.id). Kostnaden är 500.000 Rp per person (ca 350 kr). För längre vistelse behöver man ansöka om Tourist / Social Visa på Indonesiska ambassaden i Stockholm eller online innan avresa, gäller i max 60 dagar och ansökan ska göras inom 90 dagar innan avresedatum.
 • UTRESEBILJETT ut ur Indonesien behövs för att resa till Bali. Biljetten kontrolleras på Arlanda eller/samt på Bali och utresedatumet måste vara inom visumets längd. (Gäller även om man ska förlänga visum på plats, så ha då en ombokningsbar biljett). 
 • KONTANTER Rekommenderar att växla in ca 1-2 miljoner IDR (ca 660-1330kr) innan avresa. Mycket på Bali går att betala med kort och det är enkelt att hämta ut pengar.
 • KÖRKORT Planerar du att köra bil eller moped / scooter / motorcykel på Bali måste du ha med dig ett internationellt körkort. Samt A-behörighet i Sverige krävs för att köra moped / scooter / motorcykel lagligt på Bali.
 • FÖRSÄKRING Teckna en reseförsäkring eller kontrollera att din befintliga försäkring täcker dina resebehov. I de flesta hemförsäkringar ingår 45 dagars reseförsäkring, men få av dem täcker t.ex. dykning, surf, bergsbestigning, forspaddling mm. Mer info här.
 • EL På Bali används samma eluttag som i Sverige, typ F & C, med två runda pluggar. Man behöver alltså ingen reseadapter med sig. (En del gamla eluttag finns kvar på Bali och de ser lite annorlunda ut med tre hål istället för två. Men Svensk elektronik fungerar lika bra i dem också).
 • TYSTNADENS DAG En gång per år infaller Nyepi Day (tystnadens dag), någon gång under mars och april, datumet varierar från år till år. Men det är en dag som är bra att ta reda på när den är så du inte “förlorar” en semesterdag. För denna dag stängs hela ön ned och turister får inte lämna sitt hotell. Läs mer här.
 • BANKKORT Kom ihåg att låsa upp medhavda betalkort för köp inom Asien. Och kontrollera utgångdatumet så kortet inte slutar fungera under semestern.
 • TELEFON Glöm inte att slå av mobildata på mobilen.

FAKTA OM BALI:

 • FLYGTID Det finns idag inga reguljära direktflyg till Bali från Sverige. Restiden är som bäst runt 17-19 timmar. Antal mellanlandningar är oftast 2 stycken; ett stopp i Europa följt av ett stopp i t.ex i Singapore, Qatar, Bangkok eller Malaysia. 
 • FLYGBOLAG Jag rekommenderar att flyga med Qatar eller Singapore Airlines.
 • HOTELL På Bali finns idag ett överflöd av hotell, och boenden finns för alla smaker och plånböcker. Man kan bo lyxigt till ganska låga priser och 5-stjärniga hotell finns från 1000kr per natt och uppåt. Och det finns såväl bra 2-4 stjärniga hotell från endast ett par hundralappar per natt. Smidigt är att boka boende online i förväg. (De gamla tiderna är lite förbi då det var billigast att boka på plats genom att gå in på hotellen).
 • TIDSSKILLNAD Bali ligger 7 timmar före Sverige vintertid och 6 timmar före sommartid.
 • BÄSTA TIDEN ATT RESA Högsäsong är under juni, juli och augusti. Då är vädret som bäst och haven och stränderna visar sig från sin bästa sida.
 • REGNPERIOD Regnperioden på Bali sträcker sig mellan november till mars ungefär och har sin peak under december och januari. Håller man sig utmed kusterna regnar det oftast inte hela dagar, utan det finns chans för en lyckad solsemester ändå. Men reser man inåt ön ska man räkna med regn, t.ex runt bergen och byar som Ubud och Munduk. Mer om regnperioden finns att läsa här, samt hur den perioden “förstör” stränderna.
 • TEMPERATUR Balis klimat är tropiskt, varmt och fuktigt året runt. Medeltemperaturen för hela året ligger dagtid på cirka 29 grader. Men som varmast (både på land och i vattnet) är det faktiskt under regnsäsongen. Mer info här. (Dock är det varm även under torrperioden så du behöver inte vara orolig för att frysa).
 • SPRÅK Även om indonesiska är landets officiella språk så finns det en mängd olika språk och dialekter som talas i Indonesien. De flesta invånare på Bali talar 3 språk: balinesiska, indonesiska och engelska. Och inom det balinesiska språket finns också “dialekter” beroende på samhällsklass.   
 • VACCINATION Rekommenderade vaccinationer för Bali är Hepatit A & B. Vid längre vistelse över tre veckor rekommenderas också Tyfoid. På plats var noga med att skydda dig mot mygg, då dengue är vanligt förekommande på Bali under perioder. Mer info om vaccin här.

VALTUTA Indonesisk Rupiah (IDR) är valutan som används på Bali. (Dollar USD är i viss mån också gångbart, men inte överallt). Sedlar finns i valörerna; 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 och 100.000Rp. (Just nu 2019 är 100.000Rp ca 65Kr). I dagligt tal nämns oftast inte de sista tre nollorna, vilket också kan förekomma i menyer men står då utskrivet som en notering om hur priserna anges.

 • KONTANTER ELLER BETALKORT Bali är merpart en kontant-destination. Bära alltid med dig kontanter och växla en liten summa redan innan avresa från Sverige. I de större städerna och turisttäta orterna kan man i stor utsträckning betala med kort, på tex. shoppingcenter, restauranger och hotell.
 • BANKOMATER På Bali är det enkelt att ta ut pengar. Bankomater (ATM’s) finns på flertalet Circle K och Minimart (kiosker), samt även fristående ATM’s finns.
 • KORTAVGIFTER VID UTTAG Många svenska banker har en uttagsavgift på 35-50 SEK + påslag vid uttag utomlands.
 • VÄXLINGSKONTOR Det finns många lokala växlingskontor på Bali, men det är sällan fördelaktigt att använda dessa. Det är bättre att ta ut pengar ur bankomater.
 • SKATTER På restauranger och barer på Bali tillkommer i de flesta fall en skatt på 10-25% utöver det angivna priset. Det står då utskrivet i menyn, t.ex. “Prices are subject to 10% government tax and 5% service tax”. 
 • DRICKS Dricks är uppskattat på Bali, i alla servicesammanhang. Och även om det på vissa restauranger görs tillägg för service så gör man snällt i att lägga extra dricks (om man är nöjd såklart). Många på Bali som arbetar inom serviceyrken är lågavlönade och dricks är därför mycket uppskattat.
 • MAT Under senare år har utvecklingen gällande restauranger och standard på mat blivit extremt bra. På Bali kan man idag äta mat i världsklass och utbudet är inspirerats från hela världen. Prismässigt ligger mat över ett extremt brett spann. Man kan äta lokal mat i små stånd för 10 kr, så väl som lyxiga trerättersmiddagar i samma prisklasser som i Sverige.
 • MASSAGE Jag skulle vilja påstå att Bali har världens bästa massage. Massageställen finns i mängder och i lika många olika prisklasser. Mitt personliga favoritställe är The Naturals i Kuta där 1 timmes ryggmassage kostar 90.000Rp (57kr).
 • BARNVÄNLIGT En svår fråga. Bali är en surfdestination så sett till hav och vågor är det inte barnvänligt. Men ön stoltserar med mängder av stränder och självklart finns det några barnvänliga sådana. T.ex. norra sidan av ön är att föredra och byn Pemuteran, där är mycket lugnare vatten (obefintliga vågor). Även i söder finns t.ex. Sanur och Nusa Dua som tack vare reven längre ut inte har några vågor inne vid strandkanten. Och bortsett från vågor och trafik så är Bali barnvänligt och lokalbefolkningen har fantastisk fin hand med barn, och de välkomnas med öppna armar.
 • KRANVATTEN Man ska inte dricka kranvattnet på Bali, men att borsta tänderna i det går utmärkt. Vatten säljs på flaska och 0,5 liter kostar ca 5000Rr (ca 5 kr).
 • SJUKHUS Standard, kvalité och kompetensen på Balis sjukhus är bra. Kan rekommendera främst BIMC Hospital som finns utanför Kuta samt i Nusa Dua. Balis huvudsjukhus heter Sanglah Hospital och ligger i Denpasar, men BIMC är att föredra som turist.  
 • ALKOHOL Bali är känt för att vara billigt, men är det något på ön som är dyrt så är det alkohol. En lokal öl, Bintang 33cl, kostar runt 23.000Rp (kr15) i de mindre butikerna. På restaurang dyrare. Balis lokala vin heter Hatten, men är nog inget som en finsmakare skulle gilla.
 • DROGER Påföljder för narkotikabrott är mycket allvarliga i Indonesen och straffskalan inkluderar dödsstraff. Även innehav av mycket små mängder av lättare typer av narkotika kan innebära höga böter och fängelse.
 • TOBAK Mängden tillåten snus som man får ta med sig in i Indonesien är max 100g per person. Ca 5 portionsdosor per person.
 • TRAFIKEN Trafiken på Bali är ett stycke för sig (mer info här). Det  är vänstertrafik och vägarna är små och överfulla av fordon, både bilar och mopeder. Det tutas hit och dit och allt kan uppfattas väldigt rörigt, särskilt i de större städerna. Men hastigheten överstiger sällan 40 km/h, annat än på motorvägen där hastigheten ligger upp mot 70 km/h. Att ta sig fram via bil kan många gånger ta lång tid, och det är inte ovanligt att en resa kan ta 1 timmar extra pga köer eller ceremonier. 
 • KÖRKORT Det vanligaste sättet att ta sig runt på på Bali är via moped. Men för att lagligt köra moped på Bali krävs att du har svenskt motorcykelkörkort samt medtaget internationellt körkort. Internationellt körkort krävs också om du ska köra bil. Beställs hos t.ex. Motormännen eller MHF.
 • TAXI Att åka taxi på Bali är billigt och Blue Bird heter det bästa bolaget. De använder ljusblå bilar och kör med taxameter. Det finns dock fler taxibolag på Bali som använder sig av blå bilar (Blue Taxi Group) så det är lätt att hoppa in i fel. Nu är det inte hela världen om man gör det, men se då till att hålla ett extra öga på taxametern så den startas. Det är inte ovanligt att vissa kör “en fuling” och struntar i att starta taxameter för att i efterhand be om ett större belopp. (Dock oftast mindre summor oavsett). Det går också att förhandla pris med taxibilar innan avresa och åka till fast pris. Vilket är smidigt om man t.ex. ska till en avlägsen restaurang och vill att bilen väntar medans man äter för att sen köra en tillbaks.

TAXI på Bali är billigt och Blue Bird är att föredra. De använder ljusblå bilar och kör med taxameter. Det finns dock fler bolag som använder sig av blå bilar (Blue Taxi Group) så det är lätt att hoppa in i fel. Nu är det inte hela världen, men se då till att hålla ett extra öga på taxametern så den startas. Det är inte ovanligt att vissa kör “en fuling” och struntar i att starta taxameter för att i efterhand be om ett större belopp. (Dock oftast mindre summor oavsett).

 • DRIVER Ska man åka runt mycket är det smidigt och prisvärt att hyra en privat chaufför över en dag eller flera dagar. De brukar också dela med sig av fakta om ön och ge tips på olika sevärdheter. Pris varierar från chaufför till chaufför och hur bra du är på att pruta, men från ca 600.000 IDR (ca 400kr) / bil per dag. En bra driver som vi använt i många år är Nyoman som utgår från Sanur, Kuta, Jimbaran och Seminyak. WhatsApp +62 (0) 81 835 26 24.
 • MOPPETAXI På Bali finns också möjlighet att åka moppetaxi via bolagen Go-Jek & Ojek. Bokas via app.
 • RELIGION Även om Indonesien är ett muslimskt land så är runt 90% av befolkningen på Bali hinduiskt. Befolkningen har sin speciella religion, traditioner och till och med sitt eget språk. Vilket gör Bali till ett mycket unikt resmål i Indonesien och där finns en stark och intressant lokal kultur att uppleva.

Lämna ett svar

2 Comments
 • Anonym
  januari 31, 2019

  Vilken fantastisk samling med information för den som funderar på att åka till Bali! Riktigt bra!

 • Anonym
  januari 31, 2019

  Vilken fantastisk samling med information för den som funderar på att åka till Bali! Riktigt bra!