Giliöarna – guide till de populära Gili´s

Christine Av Christine12 Comments5 min read216 visningar

Dom omsusade och omåttligt populära Giliöarna i Indonesien lockar mängder av turister med sitt kristallklara vatten, sina vita stränderna och sköna atmosfär. Och öarna beskrivs ofta som paradis. Ett ord jag inte riktig kan skriva under på till fullo, men öarna har definitivt en härlig charm. Motordriven trafik inte är tillåten så man tar sig fram via häst och vagn, på cykel eller till fots. Tempot är lugnt, miljön charmfull och atmosfären speciell. Men skalan av lugn skiljer sig dem emellan. Trawangan är den ö som står för mest bebyggelse, utveckling och liv och rörelse, medan Meno är den mest tystlåtna och “glömda” pärlan där livet riktigt går i slow motion. Bankomater finns faktiskt på samtliga öar i dagsläget och många ställen tar kort, men det är ändå bra att ta med kontanter för den moderna tekniken är inte alltid att förlita sig på just här.

Gili Trawangan, Air och Meno ligger strax utanför Lomboks nordöstra kust, endast ca 5 min med båt därifrån (och Bali ligger ca 4 timmar bort med båt). Man åker inte till Gili för att surfa. Nej. Även om det finns ett par bryt, ett på både Trawangan och Meno, så krävs rätt förhållande för att bryten ska fungera. Vattnet är vanligtvis väldigt lugnt och vågor är inte att tala om. Vilket gör förhållandena optimala för barnfamiljer och de soldyrkare som också älskar att bada och snorkla. Livet under ytan är en stor angelägenhet som lockar många till Gili och enkelheten att snorkla direkt från stranden. Tyvärr är de flesta korallreven förstörda (döda) idag, men många färgglada fiskar finns att beskåda i det glasklara vattnet och det är inte ovanligt att man få sällskap av sköldpaddor.

GILI TRAWANGAN
Den största av de tre öarna och även kallad “Gili-T”. Ön stoltserar också med smeknamnet “The Party Island”, är en av Indonesien toppdestinationer och listas på Tripadvisor som “Top 10 islands in Asia”. Personligen kallar jag Trawangan för ett “Mini-Thailand”, för det finns många liket och man hör svenska röster typ överallt. Men ön är charmig på sitt sett och lockar med ljusa stränder samt snorkling och dykning i underbart vatten. En gång var Trawangan en enklare och lugnare backpacker ö, men de tiderna är långt förbi. Idag finns här mängder av hotell i alla prisklasser och det vimlande nattlivet växer sig starkt för varje år. Ön har faktiskt ett roterande schema bland alla barer som ger dem rätt att på endast givna dagar i veckan anordna party.
Trawangan är 3 kilometer lång och 2 kilometer bred, och att promenera runt hela ön tar ca 2,5 timme. Utav de tre öarna så är Trawangan den enda som naturmässigt sträcker sig uppåt och kan stoltsera med ett litet “berg” på mitten. Större delen av ön är idag bebyggd, men den populäraste sidan är östkusten. Där finns vad som kallas centrum, den livligaste delen av ö, och det är där båtarna från Lombok och Bali lägger till. Festerna må vara något som lockar en stor del av de yngre turisterna, men man kan också åka till Trawangan och inte ta del av det livet, för på västra och södra sidan är det betydligt lugnare. På Trawangan gillar vi boendet Vila Ombak, öns första hotell, beläget i söder och nära “centrum” men ändå på lite lugnt avstånd. Området vilar i en egen oas och deras “Traditional Lumbung Hut’s” är riktigt charmiga.
Bästa snorklingen börjar uppe i norr, direkt utanför stranden. Därifrån leder lugna strömmar sen söderut längs ön så man kan “glida med” och beskåda livet under ytan. Tyvärr är revet i princip helt förstört, men fiskar finns i mängder av färger. Längre ut har Lomboks bästa ställe för dykning en gång varit och många reser fortfarande till Gili-T för att testa dyka och eller ta dykcert eftersom vattenförhållandena är riktigt bra. (Själv har jag aldrig dykt med tuber vid Gili och har efter en olycka extrem respekt för att dyka i Asien).

GILI AIR
Av de 3 Gili-öarna ligger Gili Air närmast Lombok, varifrån ön kan nås med lokalbåt på 20 minuter eller 5 min med speedboat. Två olika sätt och två helt olika priser. Namnet på ön stavades ursprungligen “Gili Ayer” (som betyder vatten), och uttalet är än idag som den gamla stavningen låter. Ön har aldrig legat i samma rampljus som Gili Trawangan. Tempot är lugnare, mängden turister färre och av de tre öarna så är Gili Air den med störst mängd lokalbefolkning. Så tar man en promenad tvärs över ön får man uppleva det lokala, till skillnad mot kusterna där hotell, restauranger och turism tagit över. Jämsides med stränderna finns en gångväg runt ön (i skiftande kvalité på sina ställen) och att promenera runt hela ön tar ca 90 min. Även om Air inte är lika populär som Trawangan så marscherar utvecklingen snabbt framåt även här och mycket har börjat byggas. ATM’s finns på södra sidan av ön (nära 7Seas) och två stycken finns på östsidan (vid Bel Air Resort). Bästa snorklingen hittar man på öns östra sida och det är också längs den kusten ner mot söder som de flesta restauranger och hotell är belägna. Utsikten från östra kusten är vacker, där kuperade Lombok tonar upp sig i horisonten med Indonesiens näst högst berg, Mt Rinjani. Utbudet av mat på Gili Air är stort, och spannet sträcker sig från underbara lokala warunger till moderna nya caféer och beach clubs. I söder ligger en av vår favoritrestaurang Scallywags Organic Beach Club (finns också på Trawangan). Känslan där är mycket mer restaurang än beach club och de serverar en god grillbuffé. Bredvid Scallywags hittar man The Beach Club Gili Air som kvällstid visar bio på stranden under veckans alla dagar, så länge vädret tillåter, och det är gratis om man gästar restaurangen. (De börjar visa barnfilm tidigare, så inte helt dumt för barnfamiljer). Gällande boende så är vår favorit Akasia Villas som ligger lite off men är ett både prisvärt och mysigt ställe med egen privat pool.

GILI MENO
Är belägen mellan Trawangan och Air och beskrivs oftast som den minsta av de tre öarna. Men det stämmer inte riktigt för Air och Nemo har i princip i samma omfång och de tar lika lång tid att promenera runt. Men det som gör Meno “mindre” är att ön är betydligt mer stillsam, lugnare, mindre bebyggd och mindre välbesökt än övriga. Anledningen är att Lonely Planet i mitten av 90-talet skrev att Meno hade stora problem med mygg (dengue) vilket fick utvecklingen och besökarantalet att stanna av. Idag ser många den dåliga publiceringen som en räddning för Meno, då ön numera är himmelriket för de som söker lugnet, det oförstörda och enkelheten. En underbar plats för nyförälskade som letar efter en romantisk och avkopplande plats. Och även om merparten av boenden är i enklare modell så finns självklart en del lyxiga resorter även på Meno. Vattnet är underbart turkost och stränderna vita, och här finns inga stimmiga barer eller “full moon parties”. Meno skulle jag säga står för den bästa snorklingen av de tre öarna och snorklar man i norr är chansen riktigt stor att man ser sköldpaddor. (Många snorklingsturer från både Trawangan och Air åker till Meno just av den anledningen).

Lämna ett svar

12 Comments
 • Anonym
  november 9, 2018

  Bilden på sköldpaddan är verkligen helt underbar! Jag vet vilken ö jag skulle välja, i alla fall vilken jag skulle välja bort eftersom hålligånget bara är irriterande.

 • Anonym
  november 9, 2018

  Vi tog dykcert och firade jul där 1995…. Nu känner jag mig gammal! Det var ju typ innan internet fanns! Vi gick till ett telefonkontor i en hydda och ringde collect hem. Det var saltvatten i duschen och saltvatten i kaffet minns jag. De får vara rädda om de där öarna!

 • Anonym
  november 9, 2018

  Låter så exotisk att åka dit, vill nuuuuuu!!! 😉

 • Anonym
  november 9, 2018

  Så kul att höra Åsa! Ja när vi var till Trawangan första gången för typ 10 år sen så var det också saltvatten i duschen och man fick en hink/ranson med färskvatten att avsluta duschen med. Hi, hi! Men kan faktiskt sakna den känslan lite idag, för det var så speciellt. 🙂

 • Anonym
  november 11, 2018

  Jag är en av dem som aldrig varit där….än, men när det är dax vet jag var jag ska få experttips ufrån🤗./ Pernilla

 • Anonym
  november 25, 2018

  Jag tillhör de som fallit stenhårt för de här öarna! Just nu är jag lite(!!!) avis på dottern med make som just nu befinner sig på Trawangan och livnär sig på yoga och för ett rätt behagligt liv. Just nu är det rätt lugnt och stillsamt även på den ön som fortfarande håller på att repa sig efter den senaste jordbävningen som drabbade Lombok med omgivning rätt hårt.

 • Anonym
  november 9, 2018

  Bilden på sköldpaddan är verkligen helt underbar! Jag vet vilken ö jag skulle välja, i alla fall vilken jag skulle välja bort eftersom hålligånget bara är irriterande.

 • Anonym
  november 9, 2018

  Vi tog dykcert och firade jul där 1995…. Nu känner jag mig gammal! Det var ju typ innan internet fanns! Vi gick till ett telefonkontor i en hydda och ringde collect hem. Det var saltvatten i duschen och saltvatten i kaffet minns jag. De får vara rädda om de där öarna!

 • Anonym
  november 9, 2018

  Låter så exotisk att åka dit, vill nuuuuuu!!! 😉

 • Anonym
  november 9, 2018

  Så kul att höra Åsa! Ja när vi var till Trawangan första gången för typ 10 år sen så var det också saltvatten i duschen och man fick en hink/ranson med färskvatten att avsluta duschen med. Hi, hi! Men kan faktiskt sakna den känslan lite idag, för det var så speciellt. 🙂

 • Anonym
  november 11, 2018

  Jag är en av dem som aldrig varit där….än, men när det är dax vet jag var jag ska få experttips ufrån🤗./ Pernilla

 • Anonym
  november 25, 2018

  Jag tillhör de som fallit stenhårt för de här öarna! Just nu är jag lite(!!!) avis på dottern med make som just nu befinner sig på Trawangan och livnär sig på yoga och för ett rätt behagligt liv. Just nu är det rätt lugnt och stillsamt även på den ön som fortfarande håller på att repa sig efter den senaste jordbävningen som drabbade Lombok med omgivning rätt hårt.