Undvik att få med kackerlackor hem…

Christine Av Christine0 Comments2 min read106 visningar
Precis som oss frusna och mörkerskygga nordbor under vinterhalvåret delar dem en förkärleken för sol och värme. Men deras nattliga vanor gör att vi inte ofta ser dem. Oftast är det bara en flyktigt betraktelse när vi tex tänder badrumslampan en sen kväll och får en glimt av hur dem snabbt flyr sin väg mot tryggheten i någon liten hålighet i väggen.
Kackerlackorna liksom alla andra djur vill sprida sig och sina arvsanlag vidare. Deras reproduktion är rätt långsam men de är tålmodiga. Även om de kan röra sig åtskilliga hundra meter tar de tacksamt emot transporthjälp. Så en resväska full med kläder, en ömtålig souvenir inpackad i papper och andra luftiga material är perfekta gömställen, liksom handbagaget.  Bagageröntgen på flygplatsen har tyvärr ingen effekt på dem, varken restid eller stråldos är tillräcklig för att göra dem sterila eller döda dem. Så de kommer alltså ut med bagaget, redo att följa med oss hem.

Så hur gör man då för att slippa få med sig dessa ovälkomna fripassagerare hem från sin utlandssemester. På plats kan man se till att följa det allmänt goda rådet “Packa ditt bagage själv!” Skaka kläderna, inspektera souvenirer och tänka på att mat är mat även för små hungriga kackerlackor. Väl hemma kan det vintertid vara klokt att packa upp ute på en balkong. Man skall inte tro att en kackerlacka är lätt att fånga. De kan springa med en hastighet på  en meter per sekund! Också ett badkar med glatta kanter är ett bra uppackningsområde, då får de problem att klättra upp.


Mer finns att läsa på Naturhistoriska Riksmuseet

No Comments Yet.