Nungnung waterfall

Christine Av Christine1 Comment4 min read131 visningar

Dolt långt in i Balis frodiga djungel forsar Nungnung Waterfall med majestätiskt kraft och livfullhet. Vattenfallet sägs vara 50 meter högt och är definitivt ett av de högsta vattenfallen på Bali. Dessutom både enormt pampigt och imponerande kraftfullt. Insvept i en magiskt vacker miljö som skulle passa i vilken äventyrlig naturfilm som helst. Men upplevelsen kräver både tid och viss benstyrka.

Nungnung vattenfall är nog det finaste vattenfall jag sett på Bali hittills. Miljön är speciell, inga turister syntes till och allt kändes bara så vackert.

Skrevs på bloggen i juli 2010

För 14 år sedan besökte vi vattenfallet för första gången och då skrev jag orden här ovanför, vilka stämmer än idag. Solen sken visserligen den gången, och nu trängdes moln i toppen av ravinen. Men vägen ner var lika spännande nu som då, med samma väderbitna långa trappor som såg ut att aldrig ta slut. Och precis likt förr blev naturen bara mer och mer imponerande ju längre ner i regnskogen vi kom. Där allt bäddades in i ett magisk dis medan vattendropparna från regnet som precis dragit förbi dinglade i grönskan. En miljö som fortfarande kändes som tagen ur en Indiana Jones-film. Och det var underbart att se att nästan ingenting hade förändrats trots att så många år passerat. Trappstegen var lika ojämna i höjd, och precis lika jobbiga nu som då. Utsiktsplatserna (eller viloplatserna) var lika charmiga som förr, och alla stenbumlingar trivdes fortfarande på sina platser i det forsande vattnet längst ned i dalen. Enda skillnaden var att en träbro i bambu hade tillkommit över floden, och några trappräcken hade förbättrats, men det var glädjande nog allt. Så varför har turisterna inte fått upp ögonen för denna magiska plats? Är det bara för att ingen orkar gå dom ca 500 trappstegen (enkel väg!) som leder ned till ett av öns mest storslagna vattenfall? Upplevelsen må vara lite av ett träningspass, men tro mig att det är värt det!

För 14 år sedan var jag mäkta imponerad och idag är jag faktiskt fortfarande lika imponerad, trots att vi nu upplevt oräkneliga vattenfall på Bali. Visst finns det andra på ön som också är magiskt vackra och spelar i samma liga. Men Nungnung waterfall sticker ut med sin enorma kraft, att allt kännas äkta, orört och att natur är så förtrollande mäktig. Där är varken pimpat med fjantiga hjärtan och ”fågelbon”, eller nedskräpat av plast, eller moderniserat med gigantiska restauranger som vid så många andra vattenfall. Här är det bara kompakt orörd natur och oändliga trappor. Fallet är också unikt med sin svindlande höjd och vattnets makalösa kraft som dundrar ner och skapar ett bländande dis av vattendimma. Bara dånandet i sig är nästan fängslande. Och att allt är inramad av tätt växtlighet och höga klippor gör att vattenfallet utstrålar en minst sagt pampig aura. Det går såklart att bada i vattnet nedanför, eller duscha under ett annat skirt vattenfall till höger, men själva ”poolen” är inte särskilt djup. (Och att vattnet nu tyvärr ser väldigt brunt ut är för att det var ett extremt oväder natten innan vårt besök, och det brukar skapa en brun effekt på vattenfallen på ön).

FAKTA
Nungnung ligger på norra halvsidan av Bali och det finns en del guidade turer kallade för ”hidden waterfall” där vattenfallet ingår. Men det här kan man uppleva lika bra på egen hand. Inträdet kostar 20.000 Rp per person (ca 13 kr) plus 2.000 Rp (ca 1,50 kr) för parkering högst upp, där det också finns ett par warunger som säljer vatten och kokosnötter. Det tar runt 2 timmar att nå vattenfallet om man kör (moped) från södra Bali, från tex Kuta, Seminyak, Nusa Dua eller Sanur. Och det ligger ca 1 timme norr om Ubud. Väl på plats bör man avsätta minst 1,5 timme. Minst. För promenaden ned på ca 15 minuter kan lätt förvandlas till en 40 min lång och svettig upplevelse åt andra hållet. Klimatet är både varmt och väldigt tryckande fuktigt. Och var man inte redan blöt av att ha badat i vattenfallet så kan det ändå se ut som om man badat när man kommer tillbaks upp igen. Men helhetsupplevelsen är magnifik, lite härligt äventyrlig, och dom 1000 trappstegen är värda att gå.

Lämna ett svar

1 Comment
  • Anette Ericson
    april 6, 2024

    Förstår att ni återvänder till dessa trakter! Jättevackert, verkligen och säkert värt varenda steg om man är vältränade som ni är 💪🏻