Giant wood spiders

Christine Av Christine0 Comments2 min read140 visningar

Spindlar på Bali, finns det? Ooooja! Allt från långa, smala, husliga, färgglada, hoppande osv. Men dom riktigt stora varianterna, dom som ger en rysningar av blotta åsynen, dom ser man ändå ganska sällan. Giant Wood Spiders tillhör den kategorin. Det är en riktigt stor spindel, i storlek som hela min hand faktiskt (se bild längre ner). Plus att dom föredrar att vara många på samma ställe, vilket gör dem ännu mer obehagliga. Men som sagt, dom är sällan något man man bara ramlar in i under en normal semester på ö. Men vill man se dessa giganter så ska man bege sig till Kintamani i norr, för där längs vägen som går precis ovanför sjön (Jl. Pendakian Gn. Batur) finns flera partier där det kryllar av dessa. Och nu snackar vi flera hundratals stora spindlar som vävt gigantiska guldfärgade nät mellan träd och elledningar. En extremt speciell syn, men som också ger vissa rysningar.

FAKTA
Giant Wood Spiders (Nephila vitiana) är en art inom släktet Nephila (golden silk orb-weavers). Dessa spindlar är kända för sina extremt stora nät och den guldiga glansen på deras trådar. De är bland de största av ”orb-weaving-spindlarna” och lätt giftiga. Men även om giftet är effektivt mot insekter och andra små djur, anses det i allmänhet inte vara skadligt för människor. Bett resulterar vanligtvis i symtom som liknar ett bistick, såsom lokal smärta, svullnad och rodnad, och allvarliga reaktioner är sällsynta. Spindlarna är inte aggressiva mot människor och föredrar att dra sig tillbaka eller förbli helt stilla om man närmar sig dem. Så risken för att bli biten är låg och bett uppstår oftast om spindeln blir provocerad eller misshandlad.

Deras kost består huvudsakligen av flygande insekter som fastnar i deras stora, starka och klibbiga nät. Och tack vare storleken och styrkan på näten kan dom fånga relativt stora byten, så som skalbaggar, getingar och ibland till och med små fåglar eller fladdermöss, men sådana fångster är sällsynta.

Referens på hur stor spindeln är i förhållande mot Björns stora hand.

Även om det inte är så vanligt att man ser dessa giganter på Bali, så finns en släkting som är väldigt lik denna och mer vanlig; The Northern Golden Orb Weaver (Nephila pilipes). Men de är mindre, man ser sällan extremt många av dom på samma ställa, och de urskiljer sig framförallt på att ryggen ser annorlunda ut. Och är man nyfiken på alla Balis spindlar kan man kika in på Bali Wildlife.

Lämna ett svar

No Comments Yet.