Biorock

Christine Av Christine0 Comments2 min read116 visningar

Fina lilla Pemuteran. En sömnig och avslappnad by på nordvästra Bali som vi gillar lite extra. Delvis för det ljuvliga lugnet, och att dom stökiga och hektiska gatorna på södra sidan av ön är väldigt avlägsna. Men också för den speciella snorklingen och det projekt som finns under ytan precis utanför stranden. Där vilar nämligen BIOROCK som jobbar för att återställa korallreven.

Två tredjedelar av korallreven i Indonesien är förstörda.

20-80 meter ut från stranden finns konstnärliga konstruktioner byggda på havets botten, vilande på mellan 2-8 meters djup. De varierar i både utseende, form och storlek. Men gemensamt för alla är att koraller trivs att växa på dem. Och det ser ut att växa mer och mer för varje år, vilket verkligen glädjer mig. Så hyr man ett cyklop och simfötter på stranden (finns hos Biorocks blå byggnad för 50.000 Rp = 35 kr) så kan man på egen hand utforska den lite annorlunda världen där koraller odlas.

Vid vårt besök 2016 donerade vi en korall till projektet. Och nu vid vårt senaste återbesök i april 2023 så försökte vi hitta “Bert-korallen” (som vi döpte den till), men det var svårt. Vi tajmade vattnet dåligt och var där vid högvatten. Så 8 meters djup i kombination med att konstruktionerna var mycket mer beväxta gjorde det tyvärr omöjligt att navigera rätt. Vi hittade själva “Bali-konstverket” (som har formen av Bali sett från ovan) men vi lyckades tyvärr inte urskilja just vår lilla korall. Hur som helst var det ett kärt återseende och jag hoppas att allt ska fortsätt växa ännu mer, samt att fler donerar till detta projekt och får upp ögonen för byn Pemuteran.

BioRock – Pemuteran – Bali – Indonesien

No Comments Yet.