Mekongfloden under en heldag

Christine Av Christine16 Comments3 min read200 visningar

Den heldagstur vi upplevde på MEKONGFLODEN i Vietnam innehöll allt från motorbåt, enkel roddbåt, bin, djur, tropiska frukter, häst och vagn, en godisfabrik och ett par riktigt speciella smakupplevelser. Vissa höjdpunkter var fantastiska och minnen för livet, medan ett par saker hade vi kunnat vara utan. Vår utgångspunkt var Ho Chi Minh City och efter en bussresa på ca 1,5 timme klev vi ombord på en färgglad motorbåt som förde oss vidare längs det bruna vattnet och till tre olika öar. 

Varje ö hade sin specialitet och första stoppet gjordes för att bla. besöka en bifarm. Men det var ingen höjdpunkt. Jag hade nog höga förväntningar och hade sett mer framför mig än att vår grupp skulle lotsas in på ett café, serveras en kopp honungsvatten och i fem sekunder visas en platta med bin. Och den stora ormen som istället tog fram för att turister skulle fotas med den gjorde mig inte mer imponerad. Men, men. Koppen med honung var i alla fall god. Och efter detta blev det bättre. Bättre och bättre. Vi besökte ett annat litet café på samma ö där vi serverades tropiska frukter och fick veta mer om dem. Vi fick testa de ok som är vanligt förekommande i Vietnam, samt lyssna på klassisk Vietnamesisk musik som framfördes av kvinnor i vackra rosa klänningar. 

Mekong är en av Asiens största floder och cirka 4 500 kilometer lång (det är dock omtvistat var flodens källa befinner sig, vilket gör att flodens längd inte går att fastställa exakt). Närmare 90 miljoner människor är beroende av floden som rinner genom flera länder; Kina, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam och Kambodja. Så vår dagstur på floden var endast på en pytteliten del av helheten. Men det var läckert. Och höjdpunkten på dagen var då motorbåten lämnades förtöjd vid en brygga och vi fick ta plats i mindre roddbåtar. Via dem gled vi fram längs mindre kanaler, alla med varsin rishatt tillfälligt på huvudet (vilket jag kom att ha många gånger under vår Vietnamresan, Ha, ha!). Vi serverades en 6-rätters lunch med traditionell mat och där huvudrätten, fisken, var en mycket speciell syn. Såg ut nästan en trofé på bordet. Men smakade gott faktiskt, även om fjällen var i knaprigaste laget.  

Vid den tredje ön var godistillverkning den största sysslan. Så där visades vi runt i en enkel godifrabik och fick både se och smaka deras goda kokoskola. Men det var inte det enda de serverade. I ett hörn fanns en enorm flaska… innehållande en lika enorm orm ringlad i vätska. – Snake Wine! Vilket guiden gladeligen delade ut smakprov av i små shotglas. Och självklart testade vi! Enligt ögonen var det det vidrigaste jag någonsin druckit, men smaklökarna sa typ whisky modell sämre. Vi köpte faktiskt med oss en liten flaska som souvenir, men trodde aldrig den skulle ta sig hela vägen till Sverige (förbi både Indonesien först och sen massa mellanlandningar längs vägen hem) men den kom faktiskt hela vägen till Sverige utan att bli tagen av tullen. Så nu står den som prydnad hemma. 

Mekongfoden – Vietnam

Lämna ett svar

16 Comments
 • Anonym
  augusti 11, 2019

  Men Christine, hu!!! Hela mitt ansikte skrynklas ihop vid åsynen av de där flaskorna. Vad gör de med ormen sedan när flaskan är urdrucken? Skakar ur och äter den? Wiskeymarinerad … vad är det, kobra? Alltså fisken! Vilken servering! Så det som ser ut som larver (ursäkta, men det gör faktiskt det) är alltså de väl krispiga fjällen?Floden, jag förstår ju att den är brun av slam. Men hur är vattenkvalitén? Bara för att det är brunt innebär det ju inte att det är förorenat, tänkte jag.Tog du med dig någon rishatt hem?

 • Anonym
  augusti 11, 2019

  Vad roligt att få återuppleva en tur här. Tror inte vi gjorde exakt denna men en väldigt snarlik. Dock för många år sedan. Stort tack för turen och all info. En del kom tillbaka i minnet när jag läste och såg dina fina bilder.Vietnam gillade vi också-

 • Anonym
  augusti 12, 2019

  Men alltså wow, vilken upplevelse! Måste dock erkänna att både fisken och ormvinet (whiskyn?) fick mig att rynka på näsan, haha 😉

 • Anonym
  augusti 12, 2019

  Oj, wow, vilka upplevelser! Så spännande att höra om. Modigt av dig att smaka på såna här speciella grejer. Vet inte om jag vågat, haha. Häftigt att flaskan klarade sig genom tullen! 🙂

 • Anonym
  augusti 12, 2019

  Jag gjorde damma utflykt för några år sen. Var helt klart höjdpunkten i hela Vietnam. Och fisken var fantastisk, åt den flera gångar efter Mekongfloden.

 • Anonym
  augusti 17, 2019

  Jeg har aldri sett fisk bli servert på den måten 😀 Og jeg drikker ikke alkohol selv, men om jeg gjorde det, hadde jeg likevel aldri i verden smakt på innholdet i de flaskene med slanger og andre kryp!

 • Anonym
  augusti 20, 2019

  OMG!! som min fyraåring säger. Du är ju galet modig som smakar på så mycket!!/Pernilla

 • Anonym
  augusti 21, 2019

  Mekongfloden har jag ju naturligtvis hört talas om, men tror aldrig jag sett bilder där ifrån.Tror att jag mest skulle uppskatta godiset!Ha det bra!

 • Anonym
  augusti 11, 2019

  Men Christine, hu!!! Hela mitt ansikte skrynklas ihop vid åsynen av de där flaskorna. Vad gör de med ormen sedan när flaskan är urdrucken? Skakar ur och äter den? Wiskeymarinerad … vad är det, kobra? Alltså fisken! Vilken servering! Så det som ser ut som larver (ursäkta, men det gör faktiskt det) är alltså de väl krispiga fjällen?Floden, jag förstår ju att den är brun av slam. Men hur är vattenkvalitén? Bara för att det är brunt innebär det ju inte att det är förorenat, tänkte jag.Tog du med dig någon rishatt hem?

 • Anonym
  augusti 11, 2019

  Vad roligt att få återuppleva en tur här. Tror inte vi gjorde exakt denna men en väldigt snarlik. Dock för många år sedan. Stort tack för turen och all info. En del kom tillbaka i minnet när jag läste och såg dina fina bilder.Vietnam gillade vi också-

 • Anonym
  augusti 12, 2019

  Men alltså wow, vilken upplevelse! Måste dock erkänna att både fisken och ormvinet (whiskyn?) fick mig att rynka på näsan, haha 😉

 • Anonym
  augusti 12, 2019

  Oj, wow, vilka upplevelser! Så spännande att höra om. Modigt av dig att smaka på såna här speciella grejer. Vet inte om jag vågat, haha. Häftigt att flaskan klarade sig genom tullen! 🙂

 • Anonym
  augusti 12, 2019

  Jag gjorde damma utflykt för några år sen. Var helt klart höjdpunkten i hela Vietnam. Och fisken var fantastisk, åt den flera gångar efter Mekongfloden.

 • Anonym
  augusti 17, 2019

  Jeg har aldri sett fisk bli servert på den måten 😀 Og jeg drikker ikke alkohol selv, men om jeg gjorde det, hadde jeg likevel aldri i verden smakt på innholdet i de flaskene med slanger og andre kryp!

 • Anonym
  augusti 20, 2019

  OMG!! som min fyraåring säger. Du är ju galet modig som smakar på så mycket!!/Pernilla

 • Anonym
  augusti 21, 2019

  Mekongfloden har jag ju naturligtvis hört talas om, men tror aldrig jag sett bilder där ifrån.Tror att jag mest skulle uppskatta godiset!Ha det bra!