Nusa Lembongan – den fortfarande charmiga ön

Christine Av Christine6 Comments2 min read153 visningar

Ön NUSA LEMBONGAN, tillsammans med sina två närgångna grannar Ceningan och Penida, ligger ca 30 min med motorbåt från Balis östra kust. Lembongan beskrev jag som en piratö vid vårt första besök för en herrans massa år sedan. För här fanns då ingen polis och på de enkla små vägarna cirkulerade många stulna moppar från Bali. Att hyra moped krävde inga papper, uppvisande av körkort, inga underskrifter och hjälmar var lika frånvarande som resten. Turismen hade då inte tagit något ordentligt fotfäste på ön och överallt höll invånarna på med sina sjögräsodlingar i det turkosblå vattnet. Idag är sjögräsodlingarna i princip helt bort och fokuset har bytt inriktning mot turism. Nu finns en polis, eller en polisbil i alla fall, och fler hjälmar cirkulerar på gatorna. Många charmiga restauranger har slagit upp sina färgglada portar, de flesta med det paradisiska vattnet på en fotlängds avstånd. Och hotellutbudet har blivit ett utbud, med fler mysiga alternativ. De vita stränder är fortfarande lika underbara och den softa atmosfär vilar kvar som balsam för själen. Så även om mycket har förändrats och jag till stor del saknar allt det lantliga kring odlandet av sjögräs, så finns massor av charm fortfarande kvar. Och ny charm har tillkommit. 

Vägen som leder till mangroveskogen.
Gångvägen ovanför hamnen, som kantas av flera mysiga restauranger.
Fina Mushroom Bay.

Nusa Lembongan och den mindre ön Ceningan förbinds via en speciell bro, tidigare kallad Yellow Bridge eller Suspension Bridge. En extremt smal bro, endast byggd för fotgängare och mopeder. Men idag är den ikoniska gula bro relativt nybyggt, men ser ut exakt som sin föregångare. När vi var här 2016 var den gamla bron i väldigt dåligt skick, till och med en liten skylt på bron förklarade att den endast uppnådde 40% av sitt ursprungliga skick. Vilket både kändes och syntes. Varannan bult satt löst, brädorna wobblade, räckena skevade, många vajrar satt inte fast och ett av fyra brofundamenten låg vält i vattnet. Och ett halvår senare kollapsade tyvärr bron, när en stor grupp invånare på väg till ceremoni passerade över. Något som kostade 8 människor livet och skadade över 40 personer. Bron har sedan återuppbyggts och invigdes i februari 2017 och gavs då det nya namnet THE BRIDGE OF LOVE. Bron är oerhört lik sin föregångare. Byggd på samma plats, bär samma gula färg och är smal så endast fotgängare och mopeder kan passera. Men nu känns den stabil och ordentlig. Och den är fortfarande en av de mest fotograferade platserna på Nusa Lembongan. 

Ön Nusa Lembongan – Bali – Indonesien

Lämna ett svar

6 Comments
 • Anonym
  april 28, 2019

  Härligt att ön verkar vara i rätt bra bevarat skick trots att turisterna börjat hitta hit i större utsträckning än tidigare.

 • Anonym
  april 30, 2019

  Hibiskusen vid vattenbrynet … Vilken bild! Vet du om att man kan sälja bilder? 😀

 • Anonym
  maj 3, 2019

  Tack snälla Emma! :)Jo jag vet att man kan sälja bilder och på lite olika sätt och ställen, men har aldrig tagit tag i något sådant.

 • Anonym
  april 28, 2019

  Härligt att ön verkar vara i rätt bra bevarat skick trots att turisterna börjat hitta hit i större utsträckning än tidigare.

 • Anonym
  april 30, 2019

  Hibiskusen vid vattenbrynet … Vilken bild! Vet du om att man kan sälja bilder? 😀

 • Anonym
  maj 3, 2019

  Tack snälla Emma! :)Jo jag vet att man kan sälja bilder och på lite olika sätt och ställen, men har aldrig tagit tag i något sådant.