Phong Nha – en fantastisk by och grottornas mecka

Christine Av Christine10 Comments3 min read140 visningar

När vi lämnade staden Da Nang tog vi tåget norrut under en ca 6 timmar lång resa. Vi tuffade sakta fram via en vacker och snirklig sträcka längs kusten, där den långa kedjan av vagnar omfamnade både havsvikar och berg. Och som enligt Björn var en storslagen syn. Själv råkade jag somna och sov bort ungefär hela alltihopa (får skylla på att vi hade sittplatser på fel sida i tåget och att så fort jag sätter mig i ett transportmedel ger det bättre effekt än världens bästa sömnpiller). Sent på kvällen anlände vi till den lilla och ganska orörda byn PHONG NHA i centrala Vietnam, en helt underbar plats som jag utan tvekan kan säga var höjdpunkten på vår resa. Kanske för att vi kände oss väldigt hemma i atmosfären, kanske för att vi gillar det lantliga mer än stad, och kanske för att vi föredrar frihetskänslan i att själva köra runt istället för att bli runtskjutsade. Ja här hyrde vi moppe och utforskade på så sätt mängder av vägar… ja till och med kohagar, då vi råkat köra lite knasigt och fick muta två barn att sen släppa ut oss. Ha, ha! Men de blev väldigt glada över sina glass-slantar.

Andra bilden och bilden här ovanför är utsikten en tidig morgon från det bungalowområde vi bodde på. En oerhört vacker morgon med helt perfekta väderförhållanden. Och jag är så väldigt glad att jag vaknade tidigt och tog dessa bilder. För vi bodde endast tre nätter i Phong Nha och hade tyvärr otur med vädret under dag två då himlen öppnade sig, och regnet förvandlade floden från vackert turkos till totalt bajsbrun. En inte lika tilltalande nyans som tyvärr låg kvar våra övriga dagar.

Men trots lite otur med vädret så upplevde vi ändå väldigt mycket under dessa dagar. Vi besökte Asiens största torrgrotta, vilket var en ofattbart stor grotta. Ja jösses! Vi simmade och vandrade i Dark Cave, vi besökte Mooc Springs, testade livet som ank-bonde, och långt ut på vischan hamnade vi på The pub with coold beer. Ja bara det namnet säger väl att man ska stanna!? (Och mer om allt detta kommer).

Ingången till Phong Nha Cave (bild ovan), den grotta som låg jättenära byn men vi valde att inte besöka. I området finns nämligen mängder med grottor, så älskar man den typen av upplevelser ska man definitivt åka till byn Phong Nha.

Vi bodde på CARAMBOLA BUNGALOW som låg en liten bit utanför byns centrum. Ett ganska enkelt boende men både charmigt och trevlig. Där valde en av deras dyrare bungalow belägen precis vid vattnet, och det var definitivt värt priset; 242 kr / natt för två inklusive frukost. Personalen var supertrevlig, maten god, stället andades familjär atmosfär och boendet låg oerhört vackert. Så vi trivdes väldigt väldigt bra på detta ställe! Vi hyrde också moped via boendet vilket var jättesmidigt, samt de ordnade också med pick up från tåget och drop off till flygplatsen i Dong Hoi.

För att vara en liten by så fanns det ändå en del restauranger att välja bland i Phong Nha. Och en av de mest speciell som vi hamnade på var nog BAMBOO CAFÉ i byns kärna. Men det speciell låg inte i atmosfären och inte heller i att maten var någon speciell smakupplevelse. Nej, det var efterrätten som stod för det speciell i sitt utförande….

Lämna ett svar

10 Comments
 • Anonym
  oktober 6, 2019

  Vilka makalösa bilder!Med statusen: just nu ingen resa bokad gick mina resecravings härmed upp i taket.

 • Anonym
  oktober 6, 2019

  Och självklart MÅSTE ni (du?) beställa just den efterrätten! Kolla, den är till och med omskuren! Med nötter och allt … Och som absolut prick (!) över i så var det chokladmus till! HAHAHA!Man skulle ju kunna fortsätta hur länge som helst med den där att ordvitsa om den där desserten!- – – – -Vilken fantastisk utsikt! Det ser nästan målat ut.Att en flod kan vara så stilla att det blir så klara speglingar.Tankningen av moppen, väldigt intressant konstruktion!

 • Anonym
  oktober 7, 2019

  åh så underbart det landet ser ut! En vacker dag ska jag dit med, sådeså! 🙂

 • Anonym
  oktober 8, 2019

  Dina bilder😍, så galet fina! Wow vilket bra pris på boendet!./ P

 • Anonym
  oktober 9, 2019

  Vilka underbara bilder! Speciellt “speglingsbilden” är helt fantastisk 🙂

 • Anonym
  oktober 6, 2019

  Vilka makalösa bilder!Med statusen: just nu ingen resa bokad gick mina resecravings härmed upp i taket.

 • Anonym
  oktober 6, 2019

  Och självklart MÅSTE ni (du?) beställa just den efterrätten! Kolla, den är till och med omskuren! Med nötter och allt … Och som absolut prick (!) över i så var det chokladmus till! HAHAHA!Man skulle ju kunna fortsätta hur länge som helst med den där att ordvitsa om den där desserten!- – – – -Vilken fantastisk utsikt! Det ser nästan målat ut.Att en flod kan vara så stilla att det blir så klara speglingar.Tankningen av moppen, väldigt intressant konstruktion!

 • Anonym
  oktober 7, 2019

  åh så underbart det landet ser ut! En vacker dag ska jag dit med, sådeså! 🙂

 • Anonym
  oktober 8, 2019

  Dina bilder😍, så galet fina! Wow vilket bra pris på boendet!./ P

 • Anonym
  oktober 9, 2019

  Vilka underbara bilder! Speciellt “speglingsbilden” är helt fantastisk 🙂