Min favoritfrukt MANGOSTAN, eller mangosteen som den heter på engelska, eller manggis som den kallas i Indonesien. Eller FRUKTERNAS DROTTNING som den också kallas, efter att Englands drottning Victoria blev så förtjust i den och ansåg att det var den allra bästa och finaste exotiska frukten. Själv är jag inte sen att hålla med, för hur kan man inte älska denna underbara söta frukt. Vars smak jag skulle beskriva som en blandning av alla goda exotiska frukter i ett.
Innanför det rödaktiga och ganska tjocka skalet gömmer sig vita klyftor, vissa av dem med en kärna i sig. På undersidan av frukten kan man se en utbuktnad som i formen liknar en blomma. Och räknar man dessa “blomblad” får man reda på hur många klyftor som döljer sig inuti.
Innanför det rödaktiga och ganska tjocka skalet gömmer sig vita klyftor, vissa av dem med en kärna i sig. På undersidan av frukten kan man se en utbuktnad som i formen liknar en blomma. Och räknar man dessa “blomblad” får man reda på hur många klyftor som döljer sig inuti.
För att öppna en mangostan kan man såklart använda kniv och skärbräda eller någon annan fräsig utrusning om man nu har det tillhanda. Eller så placerar man helt enkelt frukten mellan sina händer, med toppen pekande utåt (åt samma hålla som tummarna pekar eller inåt magen). Sen pressar man ihop händerna och frukten delas då på mitten, i två delar. Sen kan kan man enkelt plocka ut och äta upp de försvinnande goda klyftorna. Men spotta ut kärnorna såklart.
XOXO

Anonym
oktober 7, 2016Den ser verkligen läcker ut! Kan inte komma på att jag testat denna frukt och blev nyfiken på vilka andra platser den växer på och då listas bland annat Puerto Rico, dit jag ska i vinter. Då ska jag briljera med mina nya öppnings-kunskaper. 🙂 Tack!
Anonym
oktober 9, 2016Jag håller med – det är en fantastiskt god frukt! Nu hörde jag att det röda innanmätet ska vara fantastiskt nyttigt så jag smakade men det får fortsätta vara nyttigt utan att jag äter det… Det var fruktansvärt beskt så jag fortsätter hålla mig till det söta vita fruktköttet.
Anonym
oktober 15, 2016Så kul med andra frukter!
Anonym
oktober 15, 2016Min absoluta favoritfrukt! 🙂
Anonym
oktober 16, 2016Den smakar alltså inte mango som man skulle kunna tro av namnet? Det ser lite ut som en blandning mellan passionsfrukt och lichi och den korsningen kan jag tänka mig är god!
Anonym
oktober 17, 2016Bästa frukten! Har nu läst igenom hela ditt arkiv från Bali – tack för bra inspo och uppslag inför kommande resan!
Anonym
oktober 30, 2016Vilken spännande frukt, har aldrig smakat! 🙂
Anonym
oktober 7, 2016Den ser verkligen läcker ut! Kan inte komma på att jag testat denna frukt och blev nyfiken på vilka andra platser den växer på och då listas bland annat Puerto Rico, dit jag ska i vinter. Då ska jag briljera med mina nya öppnings-kunskaper. 🙂 Tack!
Anonym
oktober 9, 2016Jag håller med – det är en fantastiskt god frukt! Nu hörde jag att det röda innanmätet ska vara fantastiskt nyttigt så jag smakade men det får fortsätta vara nyttigt utan att jag äter det… Det var fruktansvärt beskt så jag fortsätter hålla mig till det söta vita fruktköttet.
Anonym
oktober 15, 2016Så kul med andra frukter!
Anonym
oktober 15, 2016Min absoluta favoritfrukt! 🙂
Anonym
oktober 16, 2016Den smakar alltså inte mango som man skulle kunna tro av namnet? Det ser lite ut som en blandning mellan passionsfrukt och lichi och den korsningen kan jag tänka mig är god!
Anonym
oktober 17, 2016Bästa frukten! Har nu läst igenom hela ditt arkiv från Bali – tack för bra inspo och uppslag inför kommande resan!
Anonym
oktober 30, 2016Vilken spännande frukt, har aldrig smakat! 🙂