Topplista – Nicaragua

Christine Av Christine6 Comments5 min read130 visningar
Nicaragua har varit ett spännande resmål på många sätt och det först som slog mig var att det är så otroligt färgglatt. Husen går från tokrosa till chockturkos och avlöser varandra i alla nyanser däremellan. Vi kom dock hit fullmatade av fördomar men de har längs vägen krossats totalt. Dock ska det inte stickas under stolen med att majoriteten av alla fönster är gallertäckta, att hus ligger bakom stora murar och flertalet hotell har vakter dygnet runt. Och det jag ska säga nu kan låta helt knasigt, men om världen fick en zombieepidemi så skulle jag vilja bo i Granada. En mycket gullig stad när man väl förstår att allt “är vänt inåt”. Det gäller lite hela landet faktiskt att man saknar det där ombonade och välkomnande utomhus. Däremot om man går in på restauranger, hotell osv så hittar man allt det där mysiga  – men liksom vänt mot sin egen kärna/innergård. Restaurangen Bistro Estrada är ett praktexempel. Knappt intressant från utsidan men supermysigt på insidan, med bord runt en grön oas till innergård med en porlande fontän i mitten. Dessutom utsökt mat och exemplarisk service, och deras “Special of the week” är nog det mest prisvärda vi ätit under hela resan.
Att kunna Spanska är såklart en enorm fördel och att vi inte kan så många ord har många gånger gjort det onödigt besvärligt. Även på lyxhotell har kunskapen i engelska på både restaurang-, bar och poolpersonal varit i princip noll. Och hotell har över lag varit en svår bit i jämförelse med andra länder vi besökt. Boende finns men priset har oftast varit för dyrt i förhållande till standarden. Men det kommer nog bli bättring på det i takt med att turismen ökar. Jag har faktiskt förvånats över hur många Svenska turister det är här redan och skulle nog vilja påstå att turismen i Nicaragua utgörs av nästan 50/50 Svenskar och Amerikanare. Ön Ometepe var dessutom svenskarnas tillhåll Nr 1. Och det kan jag förstå för även vi fick en viss förkärlek till Ometepe, “jordnötsön” bestående av två vulkaner och belägen i landets största sjö. Verkligen en enorm sjö som bjöd på mer vita gäss än Stilla havskusten. Landet i helhet gillar vi skarpt. Det är vackert, vänligt, charmigt och maten har verkligen varit en positiv överraskning. Både gott och billigt. Men Nicaragua är en oslipad diamant, så om några år kommer här vara ännu bättre.

TOPPLISTA:
En riktig magkittlande upplevelse. Att först gå hela vägen upp för vulkanen Cerro Negro med brädan under armen var spännande och vackert bara det. Och att sen kasta sig utför vulkanen och i full fart åka rakt ned så fort att sanden yrde… ja de var riktigt roligt! Sen fick man bittert peta grus mellan tänderna bara för att man log så stort hela vägen ner.
Den överlägset vackraste stranden och som även bjöd på de bästa vågorna under vår tid i Nicaragua. Men vid Playa Colorado finns verkligen inget annat är paradisstrand och surf, för än så länge ligger det mitt ute i ingenstans. Men otroligt vacker, ja det är bara förnamnet.

Ett väldigt fint hotell där vi unnade oss lyx och firade 1 år som gifta. Ett helt hus på ca 150 kvm stod till vårt förfogande och med underbar utsikt över hela San Juan del Sur. Maten på hotellet var riktigt bra, drinkarna goda och deras tre stora pooler var svåra att få nog av.

En rofylld och underbar liten turkos pärla mitt inne bland de stora träden på ön Ometepe. Vi spenderade timmar vid denna plats, flöt runt i det kristallklara och friska källvattnet och bara njöt.

Från staden Granada åkte på en kvällstur upp till vulkanen Masaya där vi möttes av en otroligt dramatisk miljö, vandrade omkring längs toppen, såg solen gå ner över vulkanen och vi fick även gå ner i en gammal grotta fylld av fladdermöss samtidigt som guiden talade om gamla historier och hur det var förr. Mycket intressant och spännande.  
I staden Granada bodde vi på Hotel Spa Granada som låg under samma tak som stadens chokladmuseum. Där gjorde vi en workshop i chokladtillverkning och fick fram både egna chokladrycker och en chokladkaka. Både roligt och intressant för en chokladälskare som mig.

Ja den förtjänar verkligen en plats på listan. Den lilla Suzuki Jimny har varit guld värd och tagit oss fram överallt. Det må vara en omodern plåtburk vid landsvägskörning, men så fort man kommer ut i backiga och gropiga traktorstigar så är den oslagbar. Fyrhjulsdrift, lågväxel, lätt i vikt, kort hjulbas och att den är liten till storleken gör den nästan ostoppbar.


Den absolut populäraste stranden, med en skön laid back atmosfär, endast tre restauranger, yogaklasser, ett par ställen att att hyra brädor och bra surf då vågorna ville. Även bra nybörjarställe. Transport dit gick flera gånger dagligen från San Juan del Sur. Men många i egen bil fastnade på vägen

Ett familjärt hotell där vi stannade vår första vecka i Nicaragua och sedan återvände för de avslutande dagarna. Hotellet bjuder på underbara vyer och ligger nära stränderna Marsella och Maderas. Stort plus får de även för den goda maten och deras stora restaurangveranda.
Ett 50 m högt vattenfall på ön Ometepe som var väldigt vackert beläget. Skumpigt att ta sig dit i egen bil och en bit att gå upp i djungeln, men det var det värt.

XOXO
signature

Prenumerera så du inte missar något
Registrera din mailadress för att få dom senaste uppdateringarna!

Tags

Lämna ett svar

6 Comments
 • Anonym
  mars 2, 2014

  Låter som ett spännande och härligt resmål! Vi har ju aldrig varit i Sydamerika över huvud taget… hoppas att det blir vid tillfälle!

 • Anonym
  mars 17, 2016

  Vilken rolig blogg ni har och tack för alla tips om Nicaragua! Vi är i Mexiko nu och funderar på vart vi ska åka härnäst och Nicaragua och Costa Rica är två länder vi är jättesugna på!

 • Anonym
  mars 18, 2016

  Åhh så kul att höra Ulrika! 🙂

 • Anonym
  mars 2, 2014

  Låter som ett spännande och härligt resmål! Vi har ju aldrig varit i Sydamerika över huvud taget… hoppas att det blir vid tillfälle!

 • Anonym
  mars 17, 2016

  Vilken rolig blogg ni har och tack för alla tips om Nicaragua! Vi är i Mexiko nu och funderar på vart vi ska åka härnäst och Nicaragua och Costa Rica är två länder vi är jättesugna på!

 • Anonym
  mars 18, 2016

  Åhh så kul att höra Ulrika! 🙂