Goa Lawah Temple

Christine Av Christine0 Comments2 min read133 visningar

Goa Lawah: Bali’s Bat Cave Temple

Vissa skulle nog tro att en superhjälte med svart mandel och spetsiga öron har sitt högkvarter undangömt här, i det slukande mörkret bakom horder av vakande fladdermöss. Medan andra tror att dunklet stoltserar som hem åt Balis störta ormdrake, som vaktar ett gigantisk tunnelsystem.

PURA GOA LAWAH på Balis sydöstkust är ett mycket gammalt grottempel och är ett av de nio heligaste templen på ön. Grottöppning agerar hem åt tusentals fladdermöss så därav det engelska namnet Bat Cave Tempel. Och enligt legenden huserar också en gigantisk ormliknande drake, döpt till Basukiis, inuti mörkret. Den sägs lämna grottan endast när den behöver bada i havet (vilket är på andra sidan gatan), eller när den besöker modertemplet Pura Besakih via grottans inre tunnelgångar.

Templet i sig känns vid första anblicken inte så särskilt speciellt eller pampigt, jämfört med många andra tempel på ön. Men Goa Lawah är ett oerhört viktigt tempel för det balinesiska folket och det sägs skydda ön mot onda andar från havet. Och att få uppleva det vackra området samtidigt som en ceremoni äger rum är väldigt speciellt. Både oerhört vackert och magiskt trollbindande, och det trots mängden av närvarande fladdermöss. Men dagtid tycks dom vingbeklädda råttorna sova helt oberörda av det som sker runtomkring, där både slagverk, sång och rökelser passerar genom luften och solens strålar.

Det kostar inte mycket att gå in på tempelområdet och sarong och “skärp” hyr man utanför entré. Bäst tid för ett besök är tidig morgon då många lokalbor kommer till templet för att be. Som turist får man gå runt på de tre olika tempelområdena (yttre, mellersta och inre), men in i själva grottan får man absolut inte gå. Och helt ärligt – in till fladdermössen vill man inte heller gå. Men nog är man lite nyfiken på hur vida det finns ett gigantiskt gångsystem där innanför, som påstås korsa halva ön. Det finns många historier om det, och att en prins en gång sökt skydd där inne och kommit ut vid modertemplet Besakih. Men ingenting har någonsin bevisats.

No Comments Yet.