Inte långt från Sanur på södra Bali ligger denna övergivna nöjespark, vars miljö är som gjord för en äventyrlig Indiana Jones film. Där trasiga byggnader, förmultnade träbroar, statyer omfamnade av vinrankor, och sumpiga rester av en krokodilgrop ger en kuslig känsla även mitt på ljusa dagen.
Det var för ungefär två decennier sedan som denna enorma nöjespark lät byggas. Designad för att bli en lyxig turistplats och locka mängder av besökare. Parken skulle stoltsera med Balis största pool, en speciell berg-och dalbana, en 3D-biograf och en påkostad lasershow. Men nöjesparken öppnade aldrig upp sina dörrar till fullo, och är idag ett kusligt vittne om Indonesiens ekonomiska nedgång runt 1998. Parken har legat övergiven sedan dess och naturens krafter har erövrat varje millimeter. Allt från entréportar och caféer, till biljettkiosker och stora byggnationer har antingen genomborrats av rötter eller dolts bakom vild grönska. Enligt balinesisk tro blir övergivna platser ockuperade av vilsna andar, och Taman Festival Park anses vara en av de mest hemsökta platserna på ön. Lokalbefolkningen vill helst inte gå in på området och kallar parken för en “spökstad”, vilket gör detta mystiska område kanske ännu mer spännande för många andra.



Den gamla parken och miljön är definitivt en plats som testar ens nerver och får alla sinnen att arbeta till max. Varje litet ljud ifrågasätts. -Var det en orm, en krokodil, eller något helt annat? Och varje intryck får huvudet att tänka. -Kommer byggnaden att hålla, vad finns bakom nästa hörn, vad döljer sig där nere i mörkret? Mestadels är det snirklande vinrankor, krossade fönster och sönderfallna byggnader som tillsammans med färgstark grafittikonst skildrar en lite apokalyptisk atmosfär.












Förra gången vi besökte Taman Festival Park var för 13 år sedan (finns att läsa här), och då hade vi egentligen behövt en machete för att ta oss fram. Idag trodde vi därför att parken skulle vara än mer igenväxt, men det var den inte, tvärt om nästan. Byggnationer och statyer var visserligen mer förfallna, träd hade växt igenom husfasader och vattnet i krokodilgropen fanns inte kvar. Och all grafitti var även ett helt nytt inslag. Men, de större gångvägar hade sopats och hållits efter, så nu gick det att gå runt i parken utan behovet av machete. Och byborna hade även börja ta betalt för att gå in; 20.000Rp per person (ca 14kr).





Taman Festival Park – Padang Galak Beach – Bali – Indonesien

Lämna ett svar