Fantastiskt för vissa, turistfälla för andra

Christine Av Christine0 Comments2 min read121 visningar
Vissa saker har jag lite svårt för, som till exempel då guider visar platser (läsa affärer) där det bara handlar om att man förväntas köpa något. Exakt så är det många gånger på Bali vad gäller just träsnideri, stenskulptering och silver- och guldsmide. Tre saker som är oerhört stort på ön och som satt byarna Mas (trä), Celuk (silver och guld) och Batubulan (sten) på kartan. Som i vårt fall nu i år då vi åkte med en guide, så hade jag förhoppningar om att vi skulle till ett riktigt träsnideri där man fått mer information om processen och fått se mer av tillvägagångssättet. Ja varför inte själv fått testa, det finns ju workshops i målning och tygkonst i andra byar på ön. Men mina fördomar sedan innan besannades. Vi hamnade vid en butik, där det utanför satt tre killar och täljde och målade. Vi fick några snabba ord om olika träslag från vår guide och sedan visades vi in i den enorma träskulpturbutiken, med prislappar betydligt högre än på andra ställen. Samma visa var det sedan vid nästa stopp, en silveraffär. Just detta är oerhört vanligt på Bali och något jag vill kalla för turistfälla, för jag tycker inte det känns äkta och inte heller att det ger någonting. Men det är som sagt vad jag personligen tycker. Har man aldrig rest på Bali innan och ser detta för fösta gången kanske man (förhoppningsvis) ser det på ett helt annat sätt och med helt andra ögon. För hantverket i säg är imponerande vackert utfört.

 Byn Mas – Ubud – Bali
XOXO
signature

Prenumerera så du inte missar något
Registrera din mailadress för att få dom senaste uppdateringarna!

Tags

No Comments Yet.