Härlig flodtur (dagtid) på Kinabatangan

Christine Av Christine0 Comments2 min read90 visningar
Floden KINABATANGAN på Borneos östkust sträcker sig 5,6 mil och är den längsta floden i Sabah. Floden har ett rik ekosystem där koncentrationen av vilda djur i de nedre delarna är anmärkningsvärt och sägs av experter vara den mest varierade och lättillgängliga platsen i hela Sydostasien för att se vilda djurliv. Som till exempel orangutanger, näsapor, elefanter, krokodiler, vildkatter och mängder av fåglar bara för att nämna några. Vi utgick från byn Sakau, som för övrigt inte är stor men har flera B&B vid flodkanten. Det coolaste djuret vi såg på vår eftermiddag/kvällstur var elefanterna, som vi lyckades se då de kom ner till floden för att äta. Riktigt läckert då Borneos elefant, också kallad pygmé elefant, är ovanlig att se. Att de kallas pygmé är för dess lilla storlek och de är verkligen små, ser mer ut som bäbiselefanter än vuxna sådana. Men då är de ju också världens minsta elefant (hanarna blir sällan mer än 2,5 meter och honorna 2 meter).

Några orangutanger såg vi tyvärr inte. Makaker å andra sidan såg vi en hel del utav men de är för oss ganska ointressant att se här, de har vi sett i massor på så många andra ställen i världen. Men däremot så såg vi mängder av näsapor (proboscis monkey) och vår guide sa att åka till Borneo och inte se näsapor är som att åka till Australien och inte se kängurur. Dessa lever i flock om ca 30 stycken, vara en är hane. Han är den största utav dem, ca 73-75cm lång, och även den som har den absolut största hängande näsan. Även om vi såg dessa apor i massor, de fanns bokstavligt talat i var och vartannat träd då solen gick ner, så fick jag ingen hane att fastna på bild. Men framförallt hanens karriäristiska näsa och speciella utseende går ändå att se, dock inte lika tydligt bland honorna som även är mycket mindre.
Kinabatangan River – Sabah – Borneo – Malaysia
XOXO
signature

Prenumerera så du inte missar något
Registrera din mailadress för att få dom senaste uppdateringarna!

Tags

No Comments Yet.