Topplista – Bali

Christine Av Christine6 Comments6 min read114 visningar
Det är bra lustigt hur man kan bli så obotligt förtjust i en plats att man aldrig tycks få nog. Vi har varit på Bali så många gånger och även under väldigt lång tid, men vi känner oss liksom aldrig “färdiga”. Vi trivs där otroligt bra och så fort vi är hemma och jag ser bilder från Bali kan jag längta tillbaks så det gör ont. Exakt samma känsla ha jag visserligen också för Costa Rica – en typ av ständig längtan dit. Nu har varit hemma i Sverige några veckor och jag kom på här om dagen att jag aldrig gjort ett klassiskt “toppliste-inlägg” för Bali, vilket jag brukar göra efter varje land/plats vi besökt. Problemet med Balis topplista är väl att jag har för många saker jag vill ha med. Ha, ha! Och den ändras även då och då efter att vi varit där och funnit fler favoriter. Men så här ser i alla fall min topplista ut för Bali just nu. Och själva surfet väljer jag att inte lista trots att det är en av de bästa saker ön har, men för oss är det en “vardags grej” och listan handlar mer om specifika guldkorn.

 
1. BESTIGNING AV BALIS HÖGSTA VULKAN, GUNUNG AGUNG

En dag som slår det mesta vad gäller upplevelse, känsla, ansträngning och intryck. Att vandra upp mitt i natten för att tidig morgon nå toppen och se solens fösta stålar. Magisk känsla!

Bali har många fina vattenfall men Sekumpul på norra sidan av ön måste jag säga är min personliga favorit. Det som gör det så olikt de flesta andra är att det består utav hela 7 stycken vattenfall. Miljön är dessutom otroligt vacker, med risfält i början av vandringen och för att nå hela vägen fram behöver man korsa floden som omsluts av tät grönska.


Ett väldigt fint hotell där vi firade Björns födelsedag 2010, vilket var en överraskning för honom och jag mins så väl hur imponerad han var över både det ena och det andra. Ja är man inte van med lyx, som i vårt fall, så fanns där rätt mycket att säga wow åt. 

4. JIMBARAN FISKERESTAURANGER

På strandkanten i Jimbaran ligger mängder med restauranger tätt på rad. Det som serveras på samtliga är fisk och skaldjur. Man pekar på det man önskar få tillagat och sen grillas det över kokosnötseld och serveras med ris och några såser. Här är det enkelheten och den mysiga atmosfären som jag gillar så mycket .

5. NATIONALPARKEN 

Jag kan inte påstå att Bali har någon enormt fantastisk snorkling. Men öns bästa ställe att snorkla eller dyka på är vid ön Menjangan som tillhör nationalparken. En liten ö som ligger på västsidan och även är obebodd (i alla fall i dagsläget, men ett hotell är ev under uppbyggnad där mot diverse protester). Man åker dagsturer ut och flera av dem går från den lugna och lilla byn Pemuteran, som även har fin snorkling precis utanför stranden. Men det som gör Menjangan så speciell är “stupet” under vattnet. Sen är där också väldigt vackert, med turkost vatten och med Bali i horisonten. Det är även en plats som ännu inte är så enormt upptäckt av turister.

6. “DISCOVER IJEN”

En äventyrs tur som egentligen inte har så mycket på själva Bali att göra, mer än att den utgår där ifrån. En tvådagarstur till grannön Java, där vi besökte ett kaffeplantage, en gummifabrik, bjöds på traditionell lunch hos en lokalbo, bodde på ett väldigt vackert hotell och vandrade upp för att se vulkanen Ijens vykortvackra turkosa krater. En väldigt häftig tur!

7. TEMPLET GUNUNG KAWI

Tempelkomplexet Gunung Kawi är en favorit bland Balis tempel. Fint beläget bland risterrasser och med en liten flod längst ner. Atmosfären andas gamla legender och talar om förlorade berättelser om glömda balinesiska kungar. Och nog kände man sig bra liten då man stod där nere framför de 10 stycken ca 7 meter höga “statyerna” uthuggna i berget.

8. MR KETUT LIYER 

Första och enda gången jag blivit spådd var på Bali och utav självaste Ketut Liyer, vilket i sig inte var planerat att vi skulle till just honom. Men så blev det och det är jag glad för. Med ett öppet sinne, utan att tro eller inte tro satte jag mig framför Ketut på hans veranda. Han frågade vart jag kom ifrån och vad jag hette, det var allt han ville veta. Han tolkade mina ansiktsdrag och linjerna i mina händer och sade sedan att jag hade många yrken, att jag var konstnärlig, att jag lyckas väl i det jag tar mig an, har stark vilja, mycket energi och kraft från lotusblomman. Jag fick svar på frågor jag inte frågade och mitt besök hos Ketut kommer jag aldrig glömma.

9. THE ROCK BAR

The Rock Bar som ligger i Jimbaran är ett ställe som jag tycker tillhör en av Balis coolaste barer. Både miljön och läget i sig är ganska speciell och man åker en linbanan för att komma ner till själva baren. Men The Rock Bar har blivit ett oerhört populärt ställe (trots prislapparna i meny) så det är smart infinna sig i bra tid innan solnedgång.
10. VILLA KALISHA

En helt underbar privat villa, Villa Kalisha, belägen på kanten av en ravin bland risfälten i den lilla byn Kebon, vid Tegallalng norr om Ubud. Mitt ute i ingenstans, i lugnet och tystnaden. Fantastisk villa med två sovrum, två badrum, egen pool och där det till och med ingick en egen kock. Ett mycket prisvärt ställe måste jag säga.

Ligger ca 40 min med båt från Bali och är en vacker ö som inte kryllar av turister än. Då vi var där bodde vi bla på Dream Beach Huts som både låg fint och var jättebra, vi såg mäktiga Devils Tear, tog moppen över till Ceningan, åt gott på Scallywags flera gånger, besökte det underjordiska huset mm.

12. TAMAN FESTIVAL PARK

Verkligen ingen turistattraktion och förmodligen därför vi tyckte det var så coolt. Men en gång i tiden var Taman Festival Park en färgsprakande park på över åtta hektar, med flertalet krokodiler och andra djur att beskåda. Parken öppnade 1997 och förväntades dra många turister och besökare, men dess åkattraktioner blev aldrig färdigställda pga en ekonomisk kris och parken lades ned redan tre år efter öppnandet. Allt övergavs och lämnades till sitt eget förfall. Även flertalet krokodiler övergavs och lämnades, kanske i tron att de skulle dö ut av sig själva, men nja de gjorde de inte…

13. NUNGNUNG VATTENFALL 

Vägen ner var spännande, med långa trappor som såg ut att aldrig ta slut. (Ha för mig trappstegen var runt 550 st enkel väg) Utsikten från toppen var underbar och ju längre ner i regnskogen man kom desto mer imponerande blev naturen. Åter igen en miljö på Bali som kändes som tagen ur en Indiana Jones film. Mäktigt vackert.

14. SULUBAN STRANDEN

En plats som vi stordiggar, stranden (eller rättare sagt stränderna) längst ned i grottan vid Uluwatu Blue Point. Man snirklat sig ner dit bland ojämna trappsteg, försäljare och små warunger som ligger på klippväggen. Bäst upplevelse av stranden får man vid lågvatten för då kan man även gå igenom “hålet” i klippväggen och ut till en annan dold strand som ligger på andra sidan.

15. APORNA

Ja aporna på Bali förtjänar faktiskt en plats på listan. Dom har roat mig så ofantligt många gånger och jag tycker att dom lurviga och listiga djuren är väldigt underhållande med allt sattyg de hittar på. De hänger gärna runt tempel, olika skogar och längs vissa vägsträckor flockas de ordentligt. Coola djur alltså!

 

XOXO
signature

Prenumerera så du inte missar något
Registrera din mailadress för att få dom senaste uppdateringarna!

Tags

Lämna ett svar

6 Comments
 • Anonym
  maj 14, 2015

  Med andra ord har jag massor kvar att se och göra på Bali – blir väldigt sugen nu måste jag säga! Det kan kanske bli så att det blir något mer besök på den ön… Däremot den sista punkten, aporna, kan jag klart vara utan. Litar inte ett smack på de små gulliga varelserna, mysiga och roliga, ja på avstånd!

 • Anonym
  maj 16, 2015

  Underbar bild på aporna! Jag tycker också att de är fantastiska djur; så coola och påminner om oss.

 • Anonym
  juni 30, 2015

  Bali. Är det Bali näst-nästa long-haul går till tro?

 • Anonym
  maj 14, 2015

  Med andra ord har jag massor kvar att se och göra på Bali – blir väldigt sugen nu måste jag säga! Det kan kanske bli så att det blir något mer besök på den ön… Däremot den sista punkten, aporna, kan jag klart vara utan. Litar inte ett smack på de små gulliga varelserna, mysiga och roliga, ja på avstånd!

 • Anonym
  maj 16, 2015

  Underbar bild på aporna! Jag tycker också att de är fantastiska djur; så coola och påminner om oss.

 • Anonym
  juni 30, 2015

  Bali. Är det Bali näst-nästa long-haul går till tro?