Olympus 8010 = värdelös kamera

Christine Av Christine0 Comments3 min read82 visningar
Har aldrig i hela mitt liv haft en så VÄRDELÖS KAMERA som OLYMPUS µ TOUGH 8010. Dålig hållbarhet och usel bildkvalité. De som är intresserad av att ta bra bilder kommer ingen vart med den här kameran.
Den ger intrycket av att vara byggd som en stridsvagn, med ett yttre som ska klara de tuffaste miljöer. Enligt Olympus vattentät till 10m, stöttålig till 2m, trycktålig till 100kg och frystålig till -10°C. Men det spelar ingen roll hur tufft och robust skalet ser ut då insidan är skit. Och sen när det tuffa skalet i verkligheten inte är särskilt hållbart, eroderar och inte håller tätt, så blir kameran totalt värdelös i mina ögon. Jag har haft föregångaren och den var otippat nog snabbare än 8010:n. Men även den tog in vatten tillslut och gick i graven. Jag tog då kontakt med Olympus men fick bara rådet att köpa ett nytt batteri. Som om det skulle vara lösningen?! Man behövde inte vara kameratekniker för att veta utgången. Inte en enda bild togs mer igen och kameran intog sin sista vila på återvinningen.

Dumt nog trodde jag att uppföljare skulle vara bättre. Jag lockades fortfarande av vad kameran skulle klara och köpte µ Tough 8010 i juni 2010. Vilket jag bittert ångrade redan efter ett par dagars användning och än mer nu idag. För segare kamera fick man leta efter, den var irriterande långsam på i princip alla punkter, att starta, stänga av, autofukus, menyhantering, och ögonblicksbilder var bara att glömma. Bildkvalitén var inget att stoltsera med det heller, oduglig på land men något bättre under ytan. Dock fortfarande med ett resultat av för gryniga och oskarpa bilder. Och precis som föregångaren började även denna krångla, men redan efter 2 månader, efter (enligt mig) sparsam användning. Den har aldrig utsatt för tryck, kyla eller blivit tappad, och hade efter två månader varit i vatten max 10 gånger. Sen dess har den levt, dött och återuppstått om vartannat. (Och eftersom vi då bodde på Bali hade vi ingen möjlighet att reklamera kameran som var köpt i Sverige). Vi var extremt noga med att doppa den i vanligt vatten efter varje gång den använts i saltvatten, men det var uppenbart inte till någon hjälp. Både på utsidan av skalet (framförallt i skarvar) har det uppstått “eroderingsbubblor” och även på insidan av luckan, alltså den sidan av kameran som aldrig borde ha kunnat komma i kontakt med vatten. Kameran har legat oanvänd i ett år och nu när den följde med oss för att snorkla vid ön Tortuga här om dagen så gick den käpprätt ner graven. Vi kunde hälla vatten ur den och inga bilder på den gick att rädd. Ska Olympus “hittills tuffaste kamera” inte ha en längre livslängd än två tre månader? Aldrig mer Olympus för min del känner jag, inte efter flera misslyckanden och bortkastade tusenlappar och dålig support.

På luckan (till batteri och minneskort osv) ser man tydligt hur metallen eroderat. Konstigt att den inte håller tätt? 
XOXO
signature

Prenumerera så du inte missar något
Registrera din mailadress för att få dom senaste uppdateringarna!

Tags

No Comments Yet.