Inte långt från Canidasa men väl gömt bland mängder av palmer finns CHARLY’S CHOCOLATE FACTORY, också känt som Balis chocolate factory. Det sägs vara öns första chokladfabrik, men huruvida det är sant eller inte låter jag förbli osagt. En enkel jordväg leder i alla fall ner till denna speciella plats med slitna bambubyggnader som snarare för tankarna till Fylke och hobbitarnas byn, än till en plats där choklad ska stå i centrum. Gungor vajar mellan ståtliga palmer, boskap betar i bakgrunden och en 20-årig blind gås, döpt till Goose, irrar omkring på området. Och Goose får jag nog säga var den största stjärnan på denna plats, för han underhöll med att smaka på allt och alla! Stackarn såg ju ingenting men var så nyfiken på alla besökare, så både jag och Björn fick oss varsitt tjuvnyp i fötterna. Men det var snällt och försiktigt, och bjöd på skratt från flera håll och personalen ropade ofta “Goose, Goose, come here” och så fick dom bära bort honom.




Helheten på besöket kan jag dock inte ge något jättehögt betyg. För samtidigt som vi anlände kom också en hel del andra turister, vilket kanske var ovant för dem för allt var rätt virrigt. Ingen fattade vart man skulle gå, om det kostade något, om det fanns en chokladfabrik att se eller vad man skulle gå. Det kändes inte som att någon ur personalen hade koll heller eller någon talang för välkomnande, vilket är väldigt olikt hur det normalt sett är på Bali. Men vi efter att vi irrat runt lite fick vi reda på att inträdet kostade 10.000Rp per person (ca 7kr), att det gick att beställa enklare fika och att man kunde äta enklare mat i “bambubåten” (en stor byggnad på strandkanten). Vi fick även ta del av en liten chokladsmakning utav det dom tillverkade och sålde. Deras “krunch” och “69% chokladbönor med gojibär” var faktiskt riktigt goda, den sistnämnda rent försvinnande god. Så en påse inhandlades och på förpackningen löd följande text:
The alchemy of dark chocolate, goji berries, rasins and coconut palm sweet nectar helps one to feel really strong. For in reality it is always mor inportant to feel strong than to be strong.
Är man i området av Candidasa kan det vara värt att åka förbi här, men man bör inte ha för höga förväntningar på stället. För någon chokladtillverkning fanns inte att skåda och är man intresserad av choklad så blir man inte lärd av ett besök här, inte alls. Så ur den aspekten är jag övertygad om att det finns mycket bättre chokladfabriker på Bali. Men som sagt miljön och Goose var en upplevelse i säg, och chokladbitarna med gojibär var väldigt goda.



Charly’s hocolate Factory – Jl. Pantai Jasri – Karangasem – Bali – Indonesien

Lämna ett svar