Tips – äventyrliga naturupplevelser på Bali

Christine Av Christine20 Comments6 min read212 visningar

TERRÄNGFORDON BLAND BERGEN

Ca fem minuter efter att vi uppe bland Munduks berg tagit plats i terrängfordonen Finn Komodo infinner sig smaken av lera i munnen och knappt en torr fläck finns på kläderna. Det mullrande ljudet från motorn bakom ryggen är öronbedövande, men ord onödiga för våra leenden säger allt. Guiden Joni ropar “The road we will take now sometimes makes people cry…” vilket får våra ögon att gnistra av förtjusning. Den jordiga vägen framför oss beskrivs nog bäst som ett stort stenrös, eller något som borde vara helt omöjligt att köra över. Men terrängfordonet tar sig fram, nästan likt en robot klättrar hjulen över stenbumlingar och genom gropar. Vissa stunder nästan helt på tvären, som om fordonet borde få slagsidan och tippa över. Men vi fortsätter. Uppåt, framåt. Kvistar och grena har inget att sätta emot. Inte heller att höger och vänster hjuls underlag skiftar med en meter i höjdskillnad är något hinder. Upplevelsen är fantastisk och den flera timmar långa körningen (som mestadels sedan fortsätter på enklare underlag) tar oss förbi både sagolik natur, ett vattenfall och en äldre gummas hus där vi bjuds på frukt.

Utanför den lilla bergsbyn Munduk på norra Bali finner man företaget Munduk Wilderness. De är de enda på Bali som gör turer med de speciella terrängfordonen Fin Komodo. Pris ca 860kr. Heldagsupplevelse. Åldersgräns 18 och och körkort är ett krav.

BESTIGA BALIS HÖGSTA VULKAN, GUNUNG AGUNG

Klockan ringer 01:00 på natten, jag tejpar min fötter och knyter skorna hårt. Det ögonen kan urskilja är endast vad pannlampans sken lyser upp närmast fötterna. På båda sidor om stigen gapar ett oändligt mörker, och svaga läten av löv och buskar prasslar i det okända. Konstant vandrar vi uppåt under flera timmar, tills natten började släppa sitt grepp och ge plats för gryningens svaga ljus. Balis högsta vulkan klassas inte som en enkel bestigning och då vi lämnar trädgränsen bakom oss förstår man varför. Därefter finns ingen stig att följa, lutningen är 12% och vulkanen karg och kal. Under vissa partier går alla i gruppen på alla fyra för att inte förlora fästet. Luften blir tunnare, andetagen mer ansträngda och musklerna allt tröttare. Men då solens första strålar letar sig fram över horisonten och vi når toppen (2884 möh) är känslan oslagbar. Där står vi med hela Bali vilande framför våra fötter. Med ett stort leende packar guiden Gung Bawa upp sin ryggsäck och server oss frukost. Under några minuter sveps vi in i ett moln som glider förbi och Gung Bawa sätter sig på vulkankraterns kant, tänder några rökelser och ber till sina gudar.

Att bestiga vulkanen Agung går att göra från två utgångspunkter, byn Selat (8 timmars vandring) och Besakih (12 timmars vandring). Gung Bawa är en erfaren guide som sedan 1996 driver Gung Bawa Trekking. Pris 600.000Rp pp (ca 400 kr), minimum 2 personer. Bestigningen är en heldygnsupplevelse och kräver att man är vid god fysisk hälsa.

FORSPADDLING

Den varierande naturen under den 1.2 mil långa forspaddlingen på Ayung River är svår att sluta beundra. Paddeltagen tar oss fram genom regnskog, vi skymtar vackra risfält och passerar flertalet vattenfall i varierande storlekar. Under en sträcka med lugnare vatten glider vi bredvid en 200m lång bergssida, där några av Ubuds konstnärer karvat ut statyer föreställande olika sagor. Men då forsarna återigen ökar återgår fokuset till paddeltagens kraft. Vattnet stänker, flotten kränger och alla kämpar ihärdigt efter guidens instruktioner. Men plötsligt är stoppet oundvikligt. Flotten fastnar på tvären mellan två stenar och det vita vattnet slår hårt mot oss. Den aggressiva strömmen blir övermäktigt och jag kastas ur. Avsaknaden av min och en till passagerares tyngd får flotten att lossna. Jag känner hur den dundrar fram över mig och jag har nog aldrig varit så glad över både hjälm och flytväst som just då. Väl med huvudet över ytan igen, och en bunt blåmärken rikare, flyter jag okontrollerat och snabbt fram bland strömmarna. Men känslan är precis som i början av paddlingen där en blandning av förtjusning och adrenalin pumpar genom kroppen. Vid lugnare vatten rycker gudens hjälpande hand upp mig på flotten igen och en fantastisk forspaddling i magisk miljö fortsätter.

Företaget Ayung River Rafting som man finner i byn Ubud är ett av många bolag på Bali som är specialiserad  inom forspaddling. Pris ca 600kr, minimum 2 personer. Halvdagsupplevelse. Forspaddling finns att göra på många ställen på Bali men flertalet har sin utgångspunkt utanför Ubud.

DYKNING / SNORKLING

Alla koraller så förtjusande. Alla fiskar så imponerande. All natur så fint förtrollande. Men inte att förglömma är avgrunden, som så mystiskt läskigt kanske gör just detta ställe så speciellt och annorlunda. Jag tar ett djupt andetag och simmar längs botten som plötsligt försvinner under mig. Jag blicka ner i den djupaste blå avgrunden. Försöker se slutet, försöker se botten, men allt som ögat kan urskilja är skuggor av större fiskar. Man skulle nog kunna stirra sig blind in i detta mystiska paradis. Och just “stupet” under vattnet, samt vraket Anchor, är det vad som lockar främst dykare till ön Menjangan.

Precis utanför stranden vid den lilla byn Pemuteran på norra Bali finns även öns bästa snorkling. Där startade år 2000 restaureringsprojekt Bio-Rock för att återuppbygga reven som under många år tagit skada av destruktiva fiskemetoder. Inom ett område av 2 hektar har mängder av korallplantor installerats och det är en vacker syn att beundra genom cyklop och snorkel. Korallerna är planterade på olika konstnärliga strukturer, så upplevelsen är nästan som att gå på museum men under ytan. Uppe på stranden sitter skyltar som tydligt visar vart man får gå i och ur havet, och via donation eller “Sponsor a Baby Coral” (man köper en korall som planteras ut) kan man bidra till att korallerna ska växa och bli fler.

Menjangan är en liten obebodd ö som tillhör Balis nationalpark. Dagsutflykter avgår dit med båt från Labuhan Lalang (inte långt från Pemuteran), för att antingen snorkla eller dyka. Kostar runt 300-400kr per båt om ca 10 personer. Reser man ensam och inte vill betala för en hel båt kan man i biljettkiosken ordna så man får plats i något sällskap (till bättre pris). Bor gör man lämpligast i byn Pemuteran, varifrån man via hotellen även kan får hjälp att ordna turer till ön Menjangan. Vill man snorkla utanför Pemuterans strand finns mask och fenor att hyra direkt på stranden, för 50.000Rp (ca 30kr) för ett sett under en heldag. (Vad gäller dykning på Bali så finns det flera bolag som inte är seriösa, så var försiktig, så det inte går lika illa som när vi dök vid Vraket Liberty)

XOXO
signature

Prenumerera så du inte missar något
Registrera din mailadress för att få dom senaste uppdateringarna!

Tags

Lämna ett svar

20 Comments
 • Anonym
  januari 14, 2017

  Mycket häftigt finns det att göra! Vulkanbestigningen är nog det som lockar mest (bortsett från undervattensaktiviteterna då), det är något jag skulle vilja göra, och som med så mycket annat, man vet aldrig…

 • Anonym
  januari 14, 2017

  Vi besteg Ganung när vi var på Bali för hundra års sedan. Häftig upplevelse men jag måste erkänna att tårarna rann av rädsla sista biten…

 • Anonym
  januari 14, 2017

  Terrängfordonen skulle jag tycka vore kul!Gillar namnet på vulkanen.Snorkling är kul,men hoppar gärna över dykningen.Ha det bra!

 • Anonym
  januari 15, 2017

  Vilka härligt spännande aktiviteter! Jag är för feg för att dyka, men terrängfordonen ser kul ut! 🙂

 • Anonym
  januari 15, 2017

  Dykning är det bästa som finns. Lugnet där nere är underbart. Forsränning är ju med skoj för det har ju också med vatten att göramen….. terängfordon är faktiskt också skoj. Hmmm Bali nästa tror jag.

 • Anonym
  januari 22, 2017

  Kikar bara in och vill önska dig en trevlig Söndag🤗Kram

 • Anonym
  januari 22, 2017

  Kikar bara in och vill önska dig en trevlig Söndag🤗Kram

 • Anonym
  januari 29, 2017

  Kul! Jag älskar framför allt toppbestigningar, så vulkanen provar jag gärna den dag jag kommer till Bali. (när ska det bli av egentligen??) 🙂

 • Anonym
  februari 12, 2017

  Åh vilket bra inlägg! Vi åker till bali i April/Maj och är en vecka i norra bali. Hade då tänkt åka ut till Menjangan med Lovinatours för att snorkla, men då jag lätt blir åksjuk oroar jag mig för båtfärden : (Ingen av oss har snorklat förut så är ute efter så enkel snorkling som möjligt, och gärna ej på så djupt vatten (men såklart vill man ju ändå att det är en upplevelse med mycket koraller och fiskar att se).. Rekommenderar du att åka ut till Menjangan då eller får vi en lika bra och enklare upplevelse att snorkla själva på Pemuteran beach? : )Med bästa hälsningar, Amanda

 • Anonym
  februari 13, 2017

  Så kul Amanda! :)Har ni möjlighet så skulle jag rekommendera er att snorkla vid både Menjangan och Pemuteran, för de platserna är så olika och båda är fantastiska på sitt sätt. Men har du väldigt lätt för att bli åksjuk så kanske det är bästa att välja Pemuteran. Där blir det även långsamt djup så det kanske känns mer tryggt också. Plus att snorklingen där är väldigt speciell iom BioRock: http://www.29grader.se/2016/04/snorkling-vid-pemuteran.html

 • Anonym
  januari 14, 2017

  Mycket häftigt finns det att göra! Vulkanbestigningen är nog det som lockar mest (bortsett från undervattensaktiviteterna då), det är något jag skulle vilja göra, och som med så mycket annat, man vet aldrig…

 • Anonym
  januari 14, 2017

  Vi besteg Ganung när vi var på Bali för hundra års sedan. Häftig upplevelse men jag måste erkänna att tårarna rann av rädsla sista biten…

 • Anonym
  januari 14, 2017

  Terrängfordonen skulle jag tycka vore kul!Gillar namnet på vulkanen.Snorkling är kul,men hoppar gärna över dykningen.Ha det bra!

 • Anonym
  januari 15, 2017

  Vilka härligt spännande aktiviteter! Jag är för feg för att dyka, men terrängfordonen ser kul ut! 🙂

 • Anonym
  januari 15, 2017

  Dykning är det bästa som finns. Lugnet där nere är underbart. Forsränning är ju med skoj för det har ju också med vatten att göramen….. terängfordon är faktiskt också skoj. Hmmm Bali nästa tror jag.

 • Anonym
  januari 22, 2017

  Kikar bara in och vill önska dig en trevlig Söndag🤗Kram

 • Anonym
  januari 22, 2017

  Kikar bara in och vill önska dig en trevlig Söndag🤗Kram

 • Anonym
  januari 29, 2017

  Kul! Jag älskar framför allt toppbestigningar, så vulkanen provar jag gärna den dag jag kommer till Bali. (när ska det bli av egentligen??) 🙂

 • Anonym
  februari 12, 2017

  Åh vilket bra inlägg! Vi åker till bali i April/Maj och är en vecka i norra bali. Hade då tänkt åka ut till Menjangan med Lovinatours för att snorkla, men då jag lätt blir åksjuk oroar jag mig för båtfärden : (Ingen av oss har snorklat förut så är ute efter så enkel snorkling som möjligt, och gärna ej på så djupt vatten (men såklart vill man ju ändå att det är en upplevelse med mycket koraller och fiskar att se).. Rekommenderar du att åka ut till Menjangan då eller får vi en lika bra och enklare upplevelse att snorkla själva på Pemuteran beach? : )Med bästa hälsningar, Amanda

 • Anonym
  februari 13, 2017

  Så kul Amanda! :)Har ni möjlighet så skulle jag rekommendera er att snorkla vid både Menjangan och Pemuteran, för de platserna är så olika och båda är fantastiska på sitt sätt. Men har du väldigt lätt för att bli åksjuk så kanske det är bästa att välja Pemuteran. Där blir det även långsamt djup så det kanske känns mer tryggt också. Plus att snorklingen där är väldigt speciell iom BioRock: http://www.29grader.se/2016/04/snorkling-vid-pemuteran.html